Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 25-08-1945

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

«Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟ»

Η ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,24, (Του ανταποκριτή μας) ― Ο σ. Ζαχαριάδης στη σημερινή παλλαϊκή συγκέντρωση της πόλης μας εξεφώνησε τον παρακάτω βαρυσήμαντο λόγο:

«Δημοκρατικέ λαέ της Θεσσαλονίκης κι όλης της Βόρειας Ελλάδας. Περνάμε μια σοβαρή και κρίσιμη στιγμή. Ύστερα από τα δύσκολα χρόνια, τις θυσίες και τους αγώνες, στεκόμαστε πάλι μπροστά στο άλφα. Το ελληνικό πρόβλημα μένει άλυτο. Μια ένοπλη εξωελληνική επέμβαση, στηριγμένη στο ντόπιο φασισμό, τους δοσίλογους και τους προδότες θέλησε να πνίξει στο αίμα τη νεοελληνική δημοκρατική αναγέννηση, που άρχισε στα βουνά και τις πόλεις της Ελλάδας. Με την ένοπλη αυτή επέμβαση άρχισε μια καινούργια κρίση, βαθειά, ολόπλευρη. Βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της κρίσης αυτής είναι το απόλυτο αδιέξοδο, πολιτικό, οικονομικό, εξωτερικό. Στεκόμαστε μπροστά στο γκρεμνό. Έρχεται ένας δύσκολος και σκληρός χειμώνας. Τα οικονομικά μέτρα και η επίθεση της πλουτοκρατίας ολοκληρώνουν το οικονομικό χαντάκωμα του λαού. Ενώ στην εσωτερική ζωή επικρατεί πολιτική αναρχία, εξωτερικά η Ελλάδα βρίσκεται απόλυτα απομονωμένη από το δημοκρατικό κόσμο της Ευρώπης και της Αμερικής. Την αναρχία, την ανωμαλία και το εσωτερικό χάος τα δημιουργούν, τα υποθάλπουν και τα ενισχύουν οι πράκτορες, οι συμμορίες κι οι μοναρχοφασίστες που είναι γιομάτοι χρυσές εγγλέζικες λίρες και οπλισμένοι με αγγλικά όπλα. Εδώ δεν παίζουμε με τα λόγια. Ένα τέτοιο παιχνίδι θα ήταν έγκλημα. Κι επειδή δεν παίζουμε δηλώνουμε στον κ. Άτλυ, στον κ. Μπέβιν, στους Άγγλους εργατικούς, στο αγγλικό εργατικό κόμμα, στο λαό της Αγγλίας ορισμένα πράματα που ο δικός μας λαός τα ξέρει απ' τη πρώτη μέρα. Είμαστε σε θέση με στοιχεία αδιάψευστα που στηρίζονται σε εκθέσεις Άγγλων αξιωματικών, με γεγονότα, με πειστήρια να αποδείξουμε ότι οι αγγλικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές Κατοχής στην Ελλάδα, βρίσκονται σε στενές σχέσεις, χρηματοδοτούν, εξοπλίζουν και βοηθούν με όλα τα μέσα τις μοναρχοφασιστικές ληστοσυμμορίες στο δολοφονικό τους έργο. Συμπράττουν άμεσα στις εξοντωτικές επιχειρήσεις και πολλές φόρες, όταν δεν έχουν χίτες, εβονίτες, Σούρληδες κάνουν οι ίδιοι τα μπλόκα, τις κακοποιήσεις και τους ξυλοδαρμούς. Στην Ελλάδα επικρατεί ολοκληρωμένο φασιστικό χάος. Αν το αγνοεί αυτό ο κ. Μπέβιν, αυτό δείχνει ότι διαστρεβλώνει σκόπιμα την αλήθεια, ότι είναι ολότελα δεμένος με την ιμπεριαλιστική πολιτική του Τσόρτσιλ στην Ελλάδα. Δεν πιστεύω πως δεν ξέρει την αλήθεια. Ο κ. Μπέβιν πέφτει στο ίδιο τραγικό, θανάσιμο λάθος που έπεσαν οι πρωτομέντοροι του αποικιακού ιμπεριαλισμού Τσορτσιλικοί Τόρρυδες.

Το θανάσιμο τραγικό λάθος είναι ότι ο κ. Μπέβιν συμπεριφέρεται στην Ελλάδα σαν αφέντης σε αποικία και στον ελληνικό πολιτικό κόσμο όπως οι Ιντέλλιτζενς προς τους πράκτορές της.

Με την Αγγλία και οποιονδήποτε άλλον μπορούμε να συνεννοηθούμε σαν ίσος προς ίσο, έχοντας σαν υπέρτατο νόμο κι επιταγή το συμφέρον της Ελλάδας και την εθνική ανεξαρτησία.

Ο λαός της Ελλάδας με όλες τις δυσκολίες θα επιβάλει τελικά τη θέλησή του. Πίσω δεν πρόκειται ποτέ πια να πάμε και μπροστά μας περιμένει μόνο η νίκη. Πρέπει από το βήμα αυτό να γίνει μια ακόμα δήλωση, μια προειδοποίηση ψύχραιμη και πολιτισμένη. Με την αχαλίνωτη τρομοκρατία και την υποστήριξη των ξένων η κυβέρνηση ετοιμάζει τέτοιες κάλπικες εκλογές που δε γνώρισε ποτέ η Ελλάδα. Παράλληλα στην εξωτερική πολιτική ξεδιπλώνουν έναν απόλυτα ανεύθυνο σοβινιστικό τυχοδιωκτισμό και ένα εγκληματικό αντισοβιετικό παραλήρημα. Η πολιτική αυτή είναι ένα λαϊκό και εθνικό κακούργημα. Όλα αυτά οδηγούν στον αφανισμό.

Η υπομονή μας έχει όρια. Και τα όρια αυτά είναι το εθνικό και λαϊκό συμφέρο. Δηλώνουμε και προειδοποιούμε, πως αν η κατάσταση αυτή δεν αλλάξει σύντομα και ριζικά προς μια ομαλή δημοκρατική εσωτερική εξέλιξη, θα απαντήσουμε στο μοναρχοφασισμό στις πόλεις , στα βουνά και στα χωριά με τα ίδια μέσα που μας κτυπούν. Εκατοντάδες χιλιάδες μπρατσωμένα, ροζιασμένα χέρια τίμιων Ελλήνων δουλευτάδων ζητάν ν' απαντήσουν ανοικτά στις δολοφονίες και τις ατιμίες. Τους συγκρατεί μόνο η λαϊκή δημοκρατική πειθαρχία. Μα αυτό που σήμερα συγκρατούμε με τα δόντια, αύριο με τη μοναρχική ασυδοσία θα γίνει επιτακτικό εθνικό καθήκον. Την ευθύνη την πρώτη και βασική θα φέρουν ο κ. Άτλυ και ο κ. Μπέβιν, που συνεχίζουν τις αποικιακές επεμβάσεις, τη στιγμή που ο λαός με αγνή δημοκρατική αγαλλίαση περιμένει από την εργατική αγγλική κυβέρνηση και τον αγγλικό λαό δημοκρατική κατανόηση. Μα η αυτοσυγκράτηση έχει φυσικά όρια, που όταν ξεπεραστούν, θα καταντήσει εθνική ατίμωση που κανένας Έλληνας δε μπορεί να δεχθεί, ούτε να ανεχθεί. Και αν το υπέρτατο συμφέρον του λαού το απαιτήσει, στις βουνοκορφές και τους λόγγους θα ξαναντηχήσει το τροπαιοφόρο «Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: