Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Κατευνασμός!

Η κυβέρνηση αποφάσισε για « ν’ αποκαταστήσει την τάξη» κι πετύχει τον «εσωτερικό κατευνασμό» να ψηφίσει ένα νόμο που θα δίνει στους αντάρτες προθεσμία από ένα μήνα για να καταθέσουν τα όπλα, να παρουσιαστούν και να μείνουν σε μέρη που θα τους ορίσουν οι κατά τόπους εισαγγελείς. Στην αρχική διατύπωση που είχε το νομοσχέδιο αυτό προβλέπονταν ότι στο μήνα του «κατευνασμού» δεν θα ίσχυαν τα μέτρα τάξης και ακόμα ότι θα δημιουργούνταν και τριτοβάθμια επιτροπή για τις εκτοπίσεις. Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας – επίσημος κρατικός – είχε διατυμπανίσει σε επανειλημμένες εκπομπές του το τέτοιο περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Μα ο πρωθυπουργός σε προχθεσινοβραδυνές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι κατά τον «κατευναστικό μήνα» θα ισχύουν τα μέτρα τάξης, θα συνεχίσουν και θα ενταθούν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, τα εκτελεστικά αποσπάσματα και οι επιτροπές ασφαλείας θα εξακολουθήσουν το έργο τους. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες διευκρινίζουν ότι η υπαναχώρηση αυτή του κ. πρωθυπουργού και της κυβέρνησης έγινε ύστερα απ’ τις παραστάσεις που έκαναν οι πρεσβευτές Αγγλίας και Ενωμένων Πολιτειών και μετά απ’ τη σύσκεψη για τη δημόσια τάξη που πραγματοποίησαν προχθές στο σπίτι του κ. πρωθυπουργού οι αρμόδιοι υπουργοί μαζί με τον Άγγλο στρατηγό κ. Ρέλλιγκς.

Αναφέρουμε όλα τα πιο πάνω για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα κυβερνητικά ημίμετρα για τον «κατευνασμό», ημίμετρα που έτσι όπως τα σκαρώνει η κυβέρνηση δεν επρόκειτο οπωσδήποτε να βελτιώσουν την κατάσταση, έρχεται να τα τορπιλίσει οριστικά η καινούρια αυθαίρετη ανάμιξη που έκαναν οι πρεσβευτές Μεγ. Βρετανίας και Ενωμένων Πολιτειών και οι αγγλικές αρχές κατοχής. Αν τώρα θελήσουμε να εξηγήσουμε τους λόγους που προκάλεσαν την τέτοια αγγλοαμερικάνικη επέμβαση, θα πρέπει να φτάσουμε στο δεύτερο συμπέρασμα μας: ότι ο αγγλοσαξονικός ιμπεριαλισμός δεν θέλει την Ελλάδα ήσυχη και μονοιασμένη, τη χωρίζει και τη ματοκυλά, διατηρεί σ’ αυτή μια άσβεστη εστία από φασιστικές και αντιειρηνικές δολοπλοκίες και πραγματοποιήσεις, γιατί αυτό ανταποκρίνεται πέρα για πέρα στα σκοτεινά του σχέδια τόσο αναφορικά με την Ελλάδα όσο και για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Μια διαπίστωση γενική και αναμφισβήτητη, που μπορεί κανένας να την κάνει σε κάθε γωνιά της χώρας μας, είναι πως ο Λαός μπροστά στη άβυσσο των ερειπίων και του αίματος, που του κόστισαν οι πόλεμοι και οι κατοχές και για να σταματήσει τον καινούριο εμφύλιο πόλεμο, που φουντώνει σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, θέλει και πραγματοποιεί το μόνοιασμα και τη συμφιλίωση. Ο παλλαϊκός αυτός πόθος βρήκε λίγο είτε πολύ την αντανάκλαση του και στη στάση που απέναντι στο ζήτημα αυτό πήραν όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Και μια ξέθωρη απήχηση του βλέπουμε και στο νομοσχέδιο για τον «κατευνασμό», που η κυβέρνηση ετοίμασε να καταθέσει στη Βουλή λοταν είδε πως οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να μεγαλώνουν το κακό και όταν αισθάνθηκε έντονη την πίεση και απ’ τους ίδιους τους οπαδούς της για την συμφιλίωση. Μα για μια ακόμα φορά έρχεται ο κακός μας δαίμονας, οι άσπονδοι φίλοι μας Άγγλοι και Αμερικανοί, για να χαλάσουν και αυτήν ακόμα την κυβερνητική «κατευναστική» ψευτοπροσπάθεια.

Αν επιμένουμε στο σημείο αυτό είναι γιατί δίνεται πάλι σήμερα στον κάθε Έλληνα η ευκαιρία να ξαναδεί πιο καθαρά και αμερόληπτα ολόκληρο το πρόβλημα μας, εσωτερικό και εξωτερικό. Οικονομικά κατρακυλάμε ολοένα και πιο χαμηλά για τον απλούστατο λόγο ότι η μεταδεκεμβριανή κακοδαιμονία, στηριγμένη στην ξενική κατοχή, δε μπόρεσε ούτε και θα μπορέσει να βάλει μπρος το παραγωγικό μηχανισμό της χώρας, έτσι όπως το χρειάζεται αυτό σήμερα η Ελλάδα και ο Λαός της.

Κάτω απ’ την αγγλική κατοχή και την αγγλοαμερικάνικη κηδεμονία έχει ολοκληρωθεί ο πατροπαράδοτος νεοελληνικός παρασιτισμός πράγμα που σημαίνει ότι ξεπουλιούνται και τα τελευταία υπολείμματα οικονομικής αυτοτέλειας. Αυτό φυσικά συμφέρει στους ξένους πάτρωνες μας, γιατί έτσι μας εξανδραποδίζουν απόλυτα, οικονομικά και πολιτικά. Μα για τον ελληνικό Λαό το αποτέλεσμα είναι μια οικονομική εξαθλίωση, που δύσκολα θα ψάξει κανένας να βρει το προηγούμενο της, μπροστά σε ένα χειμώνα που προμηνά ακόμη χειρότερα. Οι απεργίες των τραπεζιτικών και δημοσίων υπαλλήλων είναι ένα μήνυμα χαρακτηριστικό και ένα σημάδι των καιρών.

Απ’ την πλευρά της εσωτερικής τάξης βρισκόμαστε κιόλας μέσα στην φωτιά του εμφυλίου πολέμου. Δεν υπάρχει ούτε ίχνος από δημοκρατικές ελευθερίες, και το πιο ξεκάθαρο σχετικό παράδειγμα μας το δίνει η κυβερνητική τακτική στο συνδικαλιστικό μας ζήτημα, τακτική στραγγαλισμού των συνδικαλιστικών ελευθεριών παρ’ όλη την πίεση που εξασκεί πάνω στον κυβερνητικό νεοφασισμό η αγγλική εργατική τάξη και το παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα. Και εξωτερικά όπως είμαστε μονόπλευρα προσκολλημένοι σα στρείδι στον αγγλοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τις καταχθόνιες επιδιώξεις του, βλέπουμε να συμπληρώνεται η απομόνωση μας και απ’ το δημοκρατικό περίγυρο μας και χαντακώνονται οι εθνικές μας διεκδικήσεις.

Αυτήν την εικόνα παρουσιάζει η Ελλάδα σήμερα. Και για τον πιο τυφλό ακόμα γίνεται ολοένα και πιο καθαρό πως μόνο με τις κοινές λαϊκές προσπάθειες για ένα δημοκρατικό εσωτερικό ξεκαθάρισμα και για μια ανεξάρτητη και ισότιμη προς όλους τους μεγάλους συμμάχους μας εξωτερική πολιτική θα μπορούσαμε να αποκαταστήσουμε τηνς εσωτερική μας ισορροπία και σκεφθούμε παραπέρα για περιμάζεμα και ανόρθωση.

Τόσο φανερά είναι όλα αυτά, ώστε τα είδε, τα διαπίστωσε και η επίσημη, απ’ όλα τα κόμματα, αγγλική κοινοβουλευτική επιτροπή που πριν λίγο καιρό επισκέφθηκε τη χώρα μας. Στην έκθεση της, όπως πληροφορεί το χθεσινό «Βήμα», η επιτροπή «συνιστά κυβέρνησιν εξ όλων των αποχρώσεων, αμνηστίαν, άρσιν των έκτακτων μέτρων και ελευθέρας εκλογάς». Εμείς έχουμε κάθε διάθεση ν’ αποδεχθούμε τα συμπεράσματα αυτά της βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής. Μα το κύριο και βασικό εμπόδιο για την πραγματοποίηση τους στέκει στη χώρα μας η επίσημη αγγλοαμερικανική πολιτική στην Ελλάδα έτσι όπως ασκείται απ’ τον Άγγλο και Αμερικανό πρεσβευτή κ. Νόρτον και κ. Μακ Βη και απ’ τις αγγλικές αρχές κατοχής. Αυτοί είναι η πέτρα του σκανδάλου. Η όλη τους πολιτεία ξανάφερε και μετά το ψευτοδημοψήφισμα της 1ης του Σεπτέμβρη τη χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο, που εκδηλώθηκε με την τελευταία κυβερνητική κρίση. Τρεις ολόκληρες βδομάδες βυσσοδομούσαν και μαγείρευαν οι πιο πάνω κύριοι για να κατασκευάσουν έναν αντιλαϊκό, αντιαριστερό, και αντιεαμικό κυβερνητικό συνασπισμό που θα κάλυπτε κάπως καλύτερα τα σκοτεινά σχέδια τους και θα τους έβγαζε κάπως ασπροπρόσωπους μπροστά στην εγγλέζικη, την αμερικάνικη και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Κοιλοπόνησαν βουνό μα ξαναγέννησαν ποντίκι. Κατάληξαν πάλι στον κ. Τσαλδάρη γιατί κανένας άλλος απ’ τους πολιτικούς αρχηγούς, παρ’ όλο το μίσος που πολλοί απ’ αυτούς τρέφουν ενάντια στο ΕΑΜ, δε δέχθηκε να μπει στην κουζίνα τους, γιατί όλοι τους καταλαβαίνουν ότι ο αντιαριστερός συνασπισμός τους όχι μόνο θα χαντάκωνε οριστικά την Ελλάδα και θα ολοκλήρωνε τον εμφύλιο πόλεμο, μα θα σήμαινε και για τους ίδιους προσωπικά τον πολιτικό θάνατο και τον ατομικό εξευτελισμό.

Ενώ λοιπόν οι ξένοι προστάτες απότυχαν στην αντιαριστερή προσπάθεια τους, ματαιώνουν τώρα με την επέμβαση και αυτές ακόμα τις ξεθωριασμένες κυβερνητικές επιδείξεις ότι προσαρμόζεται στο κλίμα που η αγγλική κοινοβουλευτική επιτροπή διαπίστωσε σαν το πιο κατάλληλο για μια εσωτερική ελληνική σταθεροποίηση.

Έτσι χωρίς κανένα κίνδυνο υπερβολής μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η επίσημη αγγλοαμερικανική πολιτική στην Ελλάδα και τα έργα της αγγλικής κατοχής έρχονται σε άμεση και κατάφωρη αντίθεση με τα συμπεράσματα της επίσημης κοινοβουλευτικής επιτροπής που αντιπροσωπεύει όλα τα κόμματα και κατά συνέπεια ολόκληρο τον αγγλικό Λαό συμπεράσματα που μόνον η δημοκρατική Ελλάδα απ’ την άκρα Δεξιά – Κέντρο – μέχρι την άκρα Αριστερά της – ΕΑΜ – δέχθηκε άμεσα είτε έμμεσα σα σωστά και ζητά την άμεση εφαρμογή και πραγματοποίηση τους. Το κατ’ ευθείαν εξαγόμενο απ’ την πιο πάνω διαπίστωση μπορεί νάνε μόνο τούτο: Όσο συνεχίζεται η αγγλοαμερικανική ανάμιξη στα εσωτερικά μας και όσο εξακολουθεί η αγγλική στρατιωτική κατοχή στην Ελλάδα – χθεσινές εφημερίδες δημοσίευσαν την πληροφορία ότι στο Παρίσι ο κ. Τσαλδαρης ζήτησε απ’ τον κ. Μπερνς να στείλει και αμερικάνικα στρατεύματα στη χώρα μας! – ησυχία, κατευνασμό, τάξη και ομόνοια ο τόπος αυτός δεν πρόκειται να βρει. Γιατί ο αγγλοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει ακριβώς τ αντίθετο συμφέρο : Θέλει μια Ελλάδα χωρισμένη, που να αλληλοτρώγεται και να ματοκυλιέται. Το παληό κατακτητικό ιμπεριαλιστικό σύμβολο: διαίρει και βασίλευε, βρίσκει στη χώρα μας την πιο κλασσική εφαρμογή του.
Τα συμπεράσματα μας πρέπει να είναι: Για να ησυχάσουμε και μονοιάσουμε, για να γίνουν οι Έλληνες οι ρυθμιστές και οι νυκοκυραίοι στον τόπο αυτόν, πρέπει να φύγουν οι Άγγλοι, να σταματήσουν οι αγγλοαμερικάνικοι παρεμβατισμοί στα εσωτερικά μας. Τότε θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθούν όσα λέει και η έκθεση της βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής. Αυτό όμως, η πραγματοποίηση αυτή, θάνε το αποτέλεσμα μόνον των αγώνων του λαού μας. Όπως και η έκθεση και τα συμπεράσματα της βρετανικής κοινοβουλευτικής αποστολής στηρίζονται πάνω στη βεβαιότητα που αποκόμισαν τα μέλη της με την έρευνα τους, ότι αυτά θέλει ο Λαός και δεν πρόκειται να τα βάλει κάτω πριν τα πετύχει.

Αυτό πρέπει νάνε το γενικό μας εξαγόμενο: Γελιόνται και οι ίδιοι και καλλιεργούν αυταπάτες όσοι πιστεύουν πώς μπορούν να γελάσουν το Λαό και να ληστέθσουν τελειωτικά τον τόπο. Ο κυβερνητικός ψευτοκατευνασμός δεν θα φέρει αποτέλεσμα γιατί δεν είναι ειλικρινής και αποβλέπει μόνο στο να δώσει στους ντόπιους μοναρχοφασίστες και στους ξένους ιμπεριαλιστές προσχήματα για να ταμπουρωθούν και να συνεχίσουν την καταστροφική για το Λαό και την Ελλάδα αδιάλλακτη, αντεθνική πολιτική τους.

Δεν πρόκειται όμως να γελάσουν κανένα. Αν πραγματικά πονάν τον τόπο, ας βάλουν στη μπάντα τον κουτοπόνηρο πολιτικαντισμό τους και ας έρθουν τίμια και ντόμπρα να τα βάλουμε κάτω, να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε. Τα συμπεράσματα των Άγγλων κοινοβουλευτικών παρέχουν μια γόνιμη και στέρεη βάση για συνεννόηση. Εμείς είμαστε πρόθυμοι πάνω σ’ αυτή τη βάση να συζητήσουμε. Έξω απ’ αυτή και πέρα απ’ αυτή στο δρόμο που μας υποδείχνουν ο κυβερνητικός ψευτοκατευνασμός και ο ξενικός αντιελληνικός παρεμβατισμός υπάρχει η ανειρήνευτη συνέχιση της πάλης του Λαού για τη ζωή και το δίκιο του.

Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

«Ριζοσπάστης», Κυριακή 10 Νοέμβρη 1946, σελ. 1

Δεν υπάρχουν σχόλια: