Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Βαγγέλης Κτιστάκης

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Σάββατο 16 του Ιούνη 1945


ΣΠΟΝΔΕΣ ΣΤΟ ΚΚΕ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ

Στις 16 Ιουνίου 1944 οι Γερμανοί εκτελέσανε στην Κρήτη τον Βαγγέλη Κτιστάκη, στέλεχος του ΚΚΕ και γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Κρήτης. Ο σ. Κτιστάκης συνελήφθη στις 13 Ιουνίου 1944 στην εβραϊκή συνοικία των Χανιών, ύστερα από προδοσία εθνικιστών, από το διοικητή του τμήματος Ασφαλείας Γ. Μαρκάτο μαζί με τους ανθυπομοίραρχο Γ. Κατσαρό, ανθυπασπιστή Γ. Φραγκούλη, ενωματάρχη Δ. Τζηράκη υπενωματάρχες Α. Κοντέα και Λαζόπουλο και τους χωροφύλακες Εμ. Γίττανη, Θ. Οικονόμου, Γ. Λαγουδάκη, Θ. Αθανασίου, Χ. Καραπαναγιώτη, Ν. Τρανταφύλλου, Ν. Κοτσιράκη, Ν. Μακρή και Ν. Μπεγιάλο. Για τον διαλεχτό κομμουνιστή δίνουμε πιο κάτω σημείωμα του αρχηγού του ΚΚΕ σ. Ζαχαριάδη.

Ένα σεμνό παλικάρι. Τόνε γνώρισα σε δύσκολες στιγμές του Κινήματός μας, όταν το Κόμμα μας προσπαθούσε ν' ανοίξει το δρόμο προς μια μαζική δράση και δημιουργία. Στην προσπάθεια αυτή ο Κτιστάκης πρόσφερε όσα μπορούσε άγνωστος στους πολλούς, χωρίς επίδειξη, με μια θέληση επίμονη και με μια μετριοφροσύνη που ξεχωρίζουν τον πραγματικό αγωνιστή. Μα δίπλα σ' αυτά ο Βαγγέλης είχε και μυαλό και έβλεπε καθαρά και μακρυά. Και είχε μια πίστη βουνό. Δεν τον τράνταζε τίποτε. Στρατιώτης στο μεγάλο στρατό των αγωνιστών δεν γνώριζε επιφύλαξη και δινότανε ολόκληρος, δίχως κανένα δισταγμό στον αγώνα μας. Αναλάμβανε τομείς στη δουλειά μας που και στα χρόνια ακόμα εκείνα της μισονομιμότητας πριν από το 1936 ήθελαν καρδιά γερή, ψυχραιμία, πραγματικό θάρρος, ωριμότητα. Μα δίπλα στον πραχτικό αγωνιστή ο διανοητής μελετούσε τα βασικά προβλήματα της χώρας και του αγώνα. Ξεχωριστά τον απασχολούσε το αγροτικό μας πρόβλημα, τα οικονομικά και πριν απόλα τα ζητήματα της ιδιαίτερης πατρίδας του που τόσο αγαπούσε. Στην «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» συνεργαζότανε και βοηθούσε σοβαρά.
Έτσι ο Κτιστάκης συνδυάζει αυτά που χρειάζεται ο λαϊκός αγωνιστής. Θεωρία και πράξη. Έβλεπε καθαρά το δρόμο και το σκοπό μα την ίδια στιγμή καταχτούσε με τον αγώνα το δρόμο αυτόν, που τον έφερνε στο σκοπό.
Μα ο Βαγγέλης είχε και κάτι άλλο ακόμα : Ήταν και ένα μεγάλο παιδί, αγνό και με φλογερό ενθουσιασμό που τον έκαιγε μα που δεν ήθελε να τόνε δείχνει. Η παραμικρή επιτυχία μας τόνε συνάρπαζε και τον ενθουσίαζε. Μα και την πιο μεγάλη καταδρομή την τοποθετούσε σωστά, την αντιμετώπιζε ψύχραιμα και αποφασιστικά.
Μα τόνε πήραν η προδοσία και ο χιτλερισμός. Μα δεν τον έσβησαν. Αντίθετα, η θυσία του τον ξεσήκωσε ακόμα πολύ. Και τη στιγμή που οι προδότες δωσίλογοι γυρνάν λεύτεροι και γλεντούν την προδοσία τους, ο Λαός της χώρας μας και ιδιαίτερα οι συμπατριώτες και συναγωνιστές του .......... σήμερα τη σκέψη στον αγωνιστή Κτιστάκη που δίπλα σε όσους άλλους μας έχουν γίνει σύμβολο και παράδειγμα.
Η Κρήτη και τα Χανιά, το ηρωικό νησί και η Δημοκρατική Ακρόπολή του πρόσφεραν μια ακόμα θυσία, πρόσθεσαν ένα ακόμα κρίκο στη μακρυά αλυσίδα των προσφορών για τη Λευτεριά που ξεκίνησε παλεύοντας τον καταχτητή και που την ολοκλήρωσή της θα τήνε βρει στο λεύτερο λαϊκό δημιούργημα της Λαϊκής Δημοκρατίας. Σαν ένα απ' τα διαμάντια της θάναι και η Ελληνική Κρήτη. Το αγνό της παιδί της Ιδέας, το Βαγγέλη Κτιστάκη δε θα τόνε ξεχάσουμε ποτέ.
Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: