Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 08-08-1945

Μια συζήτηση ανοιχτή και ντόμπρα είναι σήμερα απαραίτητη με την ΕΛΔ - Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον συναγ. Σβώλο.

Κανένας συνεπής δημοκράτης και οπαδός της Λαϊκής Δημοκρατίας, κανένας συνειδητός σοσιαλιστής δε μπορεί σήμερα ν' αμφισβητήσει ότι πραγματικός μαζικός λαϊκός αγώνας για τη Λαϊκή Δημοκρατία δε μπορεί να γίνει και να σταθεί αν δε θάχει για επίκεντρό του το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα. Αυτό ήταν και παραμένει η ψυχή και το κίνητρο τόσο για το Κίνημα Εθνικής Αντίστασης, όσο και για τη Λαϊκή Δημοκρατία. Το συμφέρον της Δημοκρατίας ζητά επιταχτικά και κατηγορηματικά, μέσα στο ΕΑΜ είτε μαζί, δίπλα στο ΕΑΜ, κοινό δημοκρατικό μέτωπο, πανδημοκρατικό αγώνα. Αυτό δε σημαίνει, ούτε μπορεί να σημαίνει απορρόφηση απ' το ΕΑΜ, είτε καταποντισμό μέσα στο ΕΑΜ και πολιτική αυτοκτονία – πράγμα που τόσο το τρέμουν μερικοί υπερευαίσθητοι δημοσκοπτικοί – μα αυτό πάει να πει ότι δίχως, είτε έξω απ' το ΕΑΜ δε μπορεί να υπάρχει στην Ελλάδα πραγματικός δημοκρατικός αγώνας. Και για να μιλήσουμε και κάπως συγκεκριμένα: εκείνοι που διακηρύσσουν ότι είναι πραγματικοί σοσιαλιστές και οπαδοί της Λαϊκής Δημοκρατίας, είτε δεν είναι ειλικρινείς και ουσιαστικά σαμποτάρουν το ΕΑΜ (ενώ στα λόγια λένε ότι είναι σύμφωνοι με την πολιτική και τη γραμμή του) είτε όταν φοβούνται την απορρόφηση και την εξαφάνισή τους μέσα στο ΕΑΜ ομολογούν έμμεσα πρώτον τη μηδαμινότητα της πολιτικής επιρροής τους και δεύτερο ότι μόνο από εγωιστικούς και μικρόψυχους λόγους δεν πάνε και δε συνεργάζονται με το ΕΑΜ, γιατί υπάρχει φόβος να χάσουν την πολιτική υπόσταση και ατομικότητα. Αυτό δείχνει ότι σκέφτονται στενά και λαθεμένα, γιατί, μαζί με το ΕΑΜ και μέσα στο ΕΑΜ μπορεί ένας πραγματικός δημοκράτης, με το μυαλό και τη δουλειά του να αναδειχθεί σε ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας. Αυτό δείχνει, ακόμα, ότι το περιορισμένο, το στενό ατομικό τους συμφέρον το βάζουν πάνω από το γενικό συμφέρον της Δημοκρατίας.

Δε μπορούμε να βρούμε άλλους λόγους, που να εξηγούν την αρνητική στάση της ΕΛΔ - Σοσιαλιστικό Κόμμα απέναντι στο εαμικό κόσμο μια και όχι μόνο μέχρι σήμερα ποτέ δε διακήρυξε είτε δεν εκδήλωσε αντίθεση, είτε διαφωνίες με το ΕΑΜ, μα αντίθετα, υπάρχει μια απόλυτη, θα μπορούνε να πει κανένας, σύμπτωση στις διαπιστώσεις πάνω στην εκτίμηση της κατάστασης και την πολιτική γραμμή, τόσο που μοιάζει, σχεδόν, με αντιγραφή.

Υπάρχουν και άλλοι που αποδίδουν την αρνητική στάση της ΕΛΔ - Σοσιαλιστικό Κόμμα σε μικροκομματικούς και παλαιοκομματικούς υπολογισμούς. Άκουσα, λόγου χάρη, έναν εργάτη, να αναπτύσσει, με όχι μικρή ειρωνική διάθεση, ότι ύστερα απ' το Δεκέμβρη η ΕΛΔ περίμενε μια συντριπτική για το ΚΚΕ διαρροή απ' τις γραμμές του, γι' αυτό και έφυγε απ' το ΕΑΜ και σκάρωσε ένα .......... γύρω της για να δεχθεί αυτή τους δυσαρεστημένους και διαρρέοντες και να δημιουργηθεί έτσι σε μεγάλο αριστερό Κόμμα !

Ύστερα απ' τη 12 Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ η ΕΛΔ «......... τα χερια της», γιατί η γνωστή θέση απ' την απόφαση της Ολομέλειας για την κοινωνική σύνθεση του Κ.Κ.Ε. θα δυσαρεστούσε τους διανοούμενους του κόμματος και θα τους έστρεφε προς την ΕΛΔ !

Και ένα ακόμα από πολλά παράξενα. Τώρα, λέει, με τα αποτελέσματα που δώσαν οι αγγλικές εκλογές, παρουσιάζεται για την ΕΛΔ – Σοσιαλιστικό Κόμμα μοναδική ευκαιρία να εμφανιστεί σαν το ανάγλυφο του ........... ............. για την Ελλάδα, και να καρπωθεί έτσι όλα τα ...ελήματα απ' το γεγονός ότι την κυβέρνηση στην Αγγλία την έχει σήμερα το Εργατικό Κόμμα. Και για να πετύχει πιο καλά και πιο σίγουρα σκάρωσε ο Σβώλος στα γρήγορα την Επιτροπή Συνεργασίας Αγροτικών και Σοσιαλιστικών Κομμάτων για να μεγαλώσει έτσι το ειδικό του βάρος στην Αγγλία.

Αυτά τα λέει ο κόσμος. Παρουσιαζουν μια πολιτική σοσιαλιστική κίνηση ότι πάει να κερδίσει πολιτικά μόνο με την .......... . Την εμφανίζουν σαν ετερόφωτο ξενοκίνητο και με μπακάλικα πολιτικά τερτίπια. Τα γράφουμε για να δώσουμε στην ΕΛΔ την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει, αν το θεωρεί σκόπιμο, τη θέση της.

Μα το γεγονός είναι τούτο δω: Γίνηκε προχθές με πρωτοβουλία της Κ.Ε. του Ε.Α.Μ. μια πλατιά σύσκεψη από κόμματα, ομάδες, πολιτευτές και προσωπικότητες της δημοκρατικής αριστεράς για να καθορίσουν τη θέση τους πάνω στο ζήτημα κυρίως της αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης. Απ' τη σύσκεψη αυτή έλειπε η ΕΛΔ – Σοσιαλιστικό Κόμμα αν και είχε έγκαιρα και έγκυρα προσκληθεί. Θεώρησε καλό για την ίδια μέρα να συγκαλέσει τη σύσκεψη της συνεργασίας που έχουν τα αγροτικά και σοσιαλιστικά κόμματα. Έκανε, δηλαδή, ουσιαστικά μια διασπαστική κίνηση. Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι με τη «συνεργασία» αυτή θέλει να εμφανίσει το δικό της συνασπισμό σαν αντίρροπο του ΕΑΜ, σαν ισότιμο με το ΕΑΜ, εκπρόσωπο για το κίνημα αντίστασης και να καρπωθεί έτσι πολιτικά οφέλη.

Παλαιοκομματισμός θα σκεφθεί κανένας. Ίσως όχι άδικα. Μα ο καιρός δεν είναι για τέτοιες μικρότητες. Η κατάσταση απαιτεί απ' τον καθένα και πολύ περισσότερο απ' όσους θέλουν να εμφανίζονται σα συνεπείς δημοκράτες και συνειδητοί σοσιαλιστές, γενναίες αποφάσεις και έργα. Είναι τραγική αυταπάτη να πιστεύει κανένας ότι μπορεί να επιβληθεί σαν πρωτοποριακό μαζικό πολιτικό κόμμα χωρίς αγώνες για το Λάο και μέσα στο Λαό. Η ΕΛΔ δε μας έδωσε τέτοια πειστήρια. Περιόρισε μέχρι τώρα τη «δράση» της σε πολιτικάντικο κυρίως κουτσομπολιό και, αν πάρουμε τη συνδικαλιστική της δραστηριότητα, σε κάτι ακόμα πιο χειρότερο.

Η στιγμή βάζει το δίλημμα: Ειλικρινά με το ΕΑΜ, είτε ενάντιά του με τη λογής – λογής αντίδραση. Έτσι είτε αλλιώς, είναι υποχρεωμένη να πάρει θέση. Ούτε η κατάσταση, ούτε και μεις θα επιτρέψουμε πια μεσοβέζικες λύσεις και σκαμπανεβάσματα. Ο καθένας θα καθορίσει και θα καθαρίσει τη θέση και τις ευθύνες του. Ο τόπος δε σηκώνει πια παιχνίδια. Και ζητά απάντηση σ' αυτό το απλό ερώτημα: μια και δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική διαφορά τακτικής και πολιτικής, γιατί η διάσπαση αυτή στη δράση της δημοκρατικής αριστεράς; Την επιβάλλουν τα συμφέροντα του Λαού, της Ελλάδας, της Δημοκρατίας; Για συμφέρει μόνο στη ντόπια και ξένη αντίδραση;

Θα περιμένουμε μια απάντηση, με την ίδια δημοκρατική ειλικρίνεια.

Ν. Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: