Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Η ΕΡΓΑΤΟΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΒΑΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 04-06-1946

Η ΕΡΓΑΤΟΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΒΑΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να κερδίσουμε τη μάχη της Δημοκρατίας

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Στο 5ο Συνέδριο του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΕ), ο σ. Ν. Ζαχαριάδης απηύθυνε χθες τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Σας φέρνω το χαιρετισμό του Κ.Κ.Ε. Είνε το αδελφό Κόμμα του Α.Κ.Ε., αδελφό γιατί εκπροσωπεί της εργατική και υπαλληλική τάξη της χώρας, σύμμαχο και συναγωνιστή της αγροτιάς.

Η εργατοαγροτική συμμαχία αποτελεί το στέρεο κοινωνικό βάθρο και τη πρωταρχική προϋπόθεση για τη Λαϊκή Δημοκρατία.

Ενωμένη η αγροτιά με την εργατιά συγκεντρώνουν γύρω τους και τα άλλα λαϊκά και εργαζόμενα στρώματα, τους βιοτέχνες, επαγγελματίες, μικρεμπόρους, της εργαζόμενη διανόηση, όλο τον εργαζόμενο Λαό για τη νίκη της Λαϊκής Δημοκρατίας. Η πρώτη λοιπόν και απαραίτητη προϋπόθεση για να νικήσει η Λαϊκή Δημοκρατία είνε ενωμένη, γερά οργανωμένη και αγωνιστική εργατική τάξη. Και ενωμένη, γερά οργανωμένη και αγωνιστική αγροτιά.

Μπορούμε να πούμε ότι στεκόμαστε στο σωστό δρόμο και προχωρούμε καλά. Μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη είνε και το Συνέδριό σας, το Συνέδριο του Α.Κ.Ε., που εκπροσωπεί την ενωμένη αγροτιά. Η πολιτική ενότητα στο χωριό, μέσα στις γραμμές του Α.Κ.Ε. αποτελεί σήμερα μια ατράνταχτη πραγματικότητα. Η πραγματικότητα αυτή κατατρομάζει τους εχθρούς μας, που δε βρίσκουν άλλη διέξοδο απ' τη δολοφονική τρομοκρατία. Μια απ' τις κύριες αιχμές της στρέφεται ενάντια στο Α.Κ.Ε, στα στελέχη του. Μόνον τις τελευταίες μέρες έχουμε μια σειρά καινούργιες δολοφονίες που χτύπησαν πρωτοπόρους αγωνιστές της αγροτιάς, στελέχη του Α.Κ.Ε. Φυσικά η τρομοκρατία αυτή δε μας λυγά, αντίθετα μας ατσαλώνει πιο πολύ. Και ταυτόχρονα μας επιβάλει μια πιο στενή συνεργασία για την αντιμετώπισή της. Η συνεργασία αυτή ανάμεσα στα δυο αδελφά κόμματα μας επιβάλλεται σήμερα να γίνει πιο στέρεη, πιο οργανική, πιο αποτελεσματική μέσα στους κόλπους του ΕΑΜ, που είναι η βασική λαϊκή και πολιτική δύναμη της Λαϊκής Δημοκρατίας. Έχουμε σήμερα την υποχρέωση να βρούμε τους τρόπους και τις μορφές για να κάνουμε τη συνεργασία αυτή πιο τελεσφόρα. Αυτό μας το επιβάλλει η κατάσταση, ο εκτροχιασμός των δυνάμεων της αγγλικής κατοχής και η αποχαλίνωση του μοναρχοφασισμού εν όψει της μάχης για τη Δημοκρατία. Τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε, γιατί αν την χάναμε, θα χανότανε και η Ελλάδα. Και ένα τέτοιο πράγμα είνε αδύνατο.

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να κερδίσουμε τη μάχη της Δημοκρατίας. Το παν εξαρτάται απ' τη δουλεία μας, απ' τον πανελλαδικό, παλλαϊκό συναγερμό όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και όλων των δημοκρατικών οργανώσεων, με πρωτοπόρα δύναμη το ΕΑΜ και με ψυχή του ΕΑΜ, την εργατιά και την αγροτιά, που αντιπροσωπούνται απ' τα δυο μας κόμματα. Όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα και στο μέλλον μαζί θα παλέψουμε και μαζί θα νικήσουμε. Η συμμαχία και συνεργασία ανάμεσα στους δυο βασικούς λαϊκούς όγκους της Λαϊκής Δημοκρατίας, την αγροτιά και την εργατιά, προϋποθέτει και πνεύμα βαθιάς κατανόησης, συντονισμού και αλληλουποχωρήσεων όταν παρουσιάζονται, κυρίως στον οικονομικό τομέα, αμφισβητήσεις και μικροδιαφορές. Αυτό πρώτ' απ' όλα σημαίνει ότι οι εργάτες γης πανελλαδικά οργανωμένοι στις επαγγελματικές τους οργανώσεις, θα βρίσκουν κοινή βάση συνεννόησης, κυρίως με τη μεσαία αγροτιά, που αποτελεί βασική δύναμη της Λαϊκής Δημοκρατίας. Εδώ σημαντικό ρόλο μπορεί και πρέπει να παίξει η συμβολή των δυο κομμάτων μας. Το Α.Κ.Ε. είνε το Κόμμα και της μεσαίας αγροτιάς και προς τη κατεύθυνση αυτή πρέπει να στρέψουμε τις αποτελεσματικές μας προσπάθειες.

Ένας αποφασιστικός κρίκος εργατοαγροτικής οικονομικής συνεργασίας είνε και οι συνεταιρισμοί, που έχουν εδώ απεριόριστο πεδίο δράσης. Φυσικά η μορφή αυτή συνεργασίας μπορεί και πρέπει ν' αγκαλιάσει και τους επαγγελματοβιοτέχνες και όλα τα άλλα εργαζόμενα στρώματα της πόλης.

Τη δολοφονική τρομοκρατία έχουμε υποχρέωση να την αντιμετωπίσουμε από κοινού με τη Μαζική Λαϊκή Αυτοάμυνα. Εδώ η ανάγκη για μια πιο στενή συνεργασία μας προβάλλει ακόμα πιο επιταχτικά.

Η γυναίκα στο χωριό, πιο σκλάβα ακόμα κι απ' τον άνδρα, πρέπει να βρει την άξια θέση της και την λαϊκοδημοκρατική αξιοποίησή της μέσα στο ΑΚΕ. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι σχετικά με την οργάνωση και πολιτική δραστηριοποίηση της γυναίκας καθυστερούμε ακόμα σοβαρά, τόσο στις πόλεις όσο, πολύ περισσότερο και στα χωριά. Αυτό γίνεται με βλάβη για τον λαϊκοδημοκρατικό αγώνα. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση να το διορθώσουμε αυτό όσο μπορούμε πιο σύντομα βοηθώντας τη γυναίκα να ανυψωθεί σε ισότιμο με τον άνδρα μαχητή στον κοινό αγώνα για τη ζωή, στην πάλη για την Λαϊκή Δημοκρατία.

Την ίδια προσοχή πρέπει ν' αφιερώσουμε και στη νεολαία μας βοηθώντας την, όπως και τις οργανώσεις της, ν' ανταποκριθεί στις βάσιμες ελπίδες που πάνω της στηρίζει ο Λαός και το κίνημά μας.

Με τη δουλειά μας αυτή παλεύοντας για το ψωμί, τη ζωή, τη λευτεριά του Λαού μας προωθούμε το έργο της Λαϊκής Δημοκρατίας. Δίχως την αγροτιά λεύτερο ιδιοκτήτη στη γη, στα μέσα παραγωγής και στα προϊόντα της δε μπορεί να υπάρξει Λαϊκή Δημοκρατία. Πριν όμως κι απ' αυτά οι αγρότες πρέπει να ζήσουν. Κι αυτό σημαίνει πάλη για το ψωμί, για τις τιμές, για τα είδη της Ούνρα, για πιστώσεις, ενάντια στους τοκογλύφους και τους αβάσταχτους φόρους, πάλη για στεγή, για σπόρο, για εργαλεία και ζώα, για τη ζωή. Χρειάζεται και εδώ αγώνας σκληρός και αγώνας συντονισμένος με την πάλη στις πόλεις.

Η Λαϊκή Δημοκρατία μπορεί να [πυκνωθεί] μόνο πάνω στο θεμέλιο της λαϊκής ενότητας. Αυτή την ενότητα πρέπει να τη προωθούμε αδιάκοπα. Έχουμε κι όλας πολλά καλά παραδείγματα από χωριά και πόλεις. Ας προχωρήσουμε ακούραστα, πιο θαρραλέα. Πρέπει να δώσουμε το χέρι στον καθένα και στους χθεσινούς εχθρούς μας, που σήμερα έρχονται μαζί μας στην πάλη για την ομόνοια, τη συναδέλφωση, τη λευτεριά και την ανοικοδόμηση. Και εδώ εμείς πρέπει να σταθούμε [πρωτοπόροι] και να δίνουμε το παράδειγμα. Και αν και εδώ δουλέψουμε με όλη μας τη ψυχή μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως και πάλι θα κερδίσουμε. Θα πραγματοποιήσουμε την ένωση όλων των δημοκρατικών στη μάχη για τη Δημοκρατία. Θα πραγματοποιήσουμε την παλλαϊκή ενότητα στην πάλη για το ψωμί, τη ζωή, την τιμή και τη λευτεριά του Λαού μας.

Και θα νικήσουμε το ντόπιο μοναρχοφασισμό, την πλουτοκρατική ολιγαρχία και τη δεύτερη την αγγλική κατοχή όπως νικήσαμε και την πρώτη και ας κοστίσει όσες θυσίες και αν θέλει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: