Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΑ ΚΑΙ ΑΓΡΥΠΝΟΙ


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 10-03-1946

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΑ ΚΑΙ ΑΓΡΥΠΝΟΙ

Μια σειρά από σοβαρά γεγονότα βοήθησαν να ξεκαθαριστεί κάπως η εσωτερική μας κατάσταση, εξέλιξη και προοπτική. Η κοινή διακήρυξη που έκανε η ενωμένη δημοκρατική Αριστερά και ακόμα πιο πολύ οι συγκεκριμένες προτάσεις του Κ.Κ.Ε. για εκλογική σύμπραξη προς όλον τον δημοκρατικό κόσμο, με τη γνωστή συμβιβαστικότητα που τις χαρακτηρίζει, απόδειξαν για μια ακόμα φορά την απόλυτη προσήλωσή μας στην ιδέα για μια ομαλή εσωτερική πορεία.
Άγγλοι, μοναρχοφασιστικό Μαύρο Μέτωπο και παλαιοδημοκρατικό Κέντρο επιμένουν και αυτοί απόλυτα στη γραμμή τους για το «εκλογικό» πραξικόπημά τους στις 31 του Μάρτη. Και έτσι δίνουν μια ακόμα αδιάψευστη απόδειξη για το ότι δε θέλουν ν' αποκατασταθεί, με μια λεύτερη λαϊκή εκλογική ετυμηγορία, η δημοκρατική τάξη και ησυχία στον τόπο. Στεκόμαστε μπροστά σε ένα αναμφισβήτητο γεγονός. Και το γεγονός αυτό έχουμε υποχρέωση και έχουν υποχρέωση και όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας να το δουν, να το υπολογίσουν και να το εκτιμήσουν έτσι όπως του αξίζει.
Μπαίνει τώρα το ερώτημα: που θέλουν να φθάσουν με τον εξωφρενικό αυτό τυχοδιωκτισμό τους; Στο ερώτημα αυτό μια μονάχα απάντηση χωρά: ο αγγλικός ιμπεριαλισμός, που επηρεάζει απόλυτα και κατευθύνει την πολιτική που ακολουθεί τόσο το Μαύρο Μέτωπο όσο και η ηγεσία του παλαιοδημοκρατικού Κέντρου με την κυβέρνησή του, επιδιώκει τούτο δω: να κρατά την Ελλάδα σε πολιτική ανωμαλία και χάος γιατί μόνον έτσι μπορεί ν' αποκλείει το Λαό και τους εκπρόσωπους του απ' τη διακυβέρνηση της χώρας και να παύει και διορίζει κυβερνήσεις όπως του συμφέρει. Έτσι δικαιολογεί την παραμονή του στην Ελλάδα και εργάζεται παράλληλα πυρετώδικα για να μετατρέψει τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικό στρατιωτικοπολεμικό προγεφύρωμά του ενάντια στη δημοκρατία και το σοσιαλισμό στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Υπάρχουν απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, που δείχνουν ότι οι Άγγλοι ενισχύουν σοβαρά τον τελευταίο καιρό τις μηχανοκίνητες και αεροπορικές δυνάμεις τους στην Ελλάδα και ότι τις προωθούν σ' όλο το μάκρος που παρουσιάζουν τα βορεινά σύνορά μας. Ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Ρέντης κάνει δηλώσεις – κατ' επιταγήν δίχως καμιά αμφιβολία – που πάνε να εξασφαλίσουν μια δικαιολογία υπέρ του αγγλικού ιμπεριαλισμού μπροστά στην παγκόσμια κοινή γνώμη, για τις στρατιωτικές συγκεντρώσεις και προετοιμασίες του στην Ελλάδα. Ο κ. Ρέντης λέει ότι «η Βουλγαρία έχει δώδεκα μεραρχίας εις τα σύνορά της Ελλάδος, ενώ η Ελλάς έχει μόνον τρεις μεραρχίας. Η Αλβανία έχει εις τα ελληνικά σύνορα 6 μεραρχίας ενώ η Ελλάς έχει μόνον μίαν». Και τα λέει ο κ. Ρέντης αυτά για να καταλήξει στη δήλωση ότι «η Ελλάς κατέχει λίαν εξόχως ενδιαφέρουσαν γεωγραφικήν θέσιν. Και δια την ενίσχυσιν της διεθνούς τάξεως είναι ανάγκη η Ελλάς να είναι ισχυρά και ελευθέρα με καλώς προστατευόμενα σύνορα». («Βήμα», 9 Μάρτη 1946).
Όπως μεταδίδει το Λονδίνο, τις δηλώσεις αυτές του κ. Ρέντη ο ανταποκριτής του αμερικανικού πρακτορείου «Ελεύθερος Τύπος» στην Αθήνα τις χαρακτηρίζει σαν «έκκληση στις Μεγάλες Δυνάμεις του κόσμου για την παροχή βοήθειας έναντι επέμβασης των γειτονικών χωρών». Ο τέτοιος χαρακτηρισμός είναι απόλυτα σωστός μόνο που δηλώσεις γίνονται πρωθύστερα. Δηλαδή πρώτα ήρθαν οι καινούργιες εγγλέζικες δυνάμεις στην Ελλάδα και μετά έκανε κατά παραγγελία τις δηλώσεις του ο κ. Ρέντης για να βγάλει ασπροπρόσωπους τους αφέντες του του Λονδίνου.
Πάνω όμως στις ξετσίπωτες και δουλικές αυτές δηλώσεις θάχε κανένας να κάνει μερικές ουσιαστικές παρατηρήσεις.
Πρώτη. Το ΕΑΜ μέσα σε συνθήκες που η χώρα μας στέναζε κάτω απ' τη στρατιωτική χιτλεροφασιστική κατοχή κατόρθωσε να δημιουργήσει έναν πρώτης τάξης και άριστα εξοπλισμένο εθνικό στρατό από ένδεκα μεραρχίες με 120.000 άντρες, που πολέμησε και έδιωξε τον καταχτητή.
Δεύτερη. Η μεταδεκεμβριανή αποχαλίνωση δεν κατόρθωσε, στάθηκε ανίκανη μέσα σε ενάμιση χρόνο και με την ολόπλευρη και κυρίως υλική υποστήριξη των Άγγλων να φτιάσει έναν οποιοδήποτε στρατό.
Τρίτη. Ο κύριος λόγος για την «ανικανότητα» αυτή βρίσκεται στο ότι οι Άγγλοι αποκλείουν απ' τον «ελληνικό» στρατό τους καλύτερούς του αξιωματικούς, τους ελασίτες και δημοκρατικούς, καθώς και δεκάδες χιλιάδες από ελασίτες και εαμίτες φαντάρους. Δε θέλουν και δε μπορούν να φτιάσουν Εθνικό Ελληνικό στρατό. Δε μπορούν γιατί αποκλείουν το Λαό. Δε θέλουν γιατί σκοπό έχουν να μη γίνει πραγματικός Ελληνικός στρατός παρά μόνον εκτελεστικά αποσπάσματα για τις εσωτερικές ανάγκες. Έτσι εφ' όσον δεν υπάρχει Ελληνικός στρατός, μένουν αυτοί «για να φυλάν τα σύνορά μας» και βάζουν τον Ρέντη να κάνει δηλώσεις που ερμηνεύονται σαν έκκληση προς τους Αγγλοαμερικανούς να μας στείλουν στρατό προστασίας, ενώ γαρνίρονται οι δηλώσεις με το αμίμητο «για νάναι η Ελλάς ισχυρά και ελευθέρα !». Με αγγλική δηλαδή κατοχή και με αγγλικό στρατό «ελευθέρα και ισχυρά!».
Τέταρτη. Οι δηλώσεις του κ. Ρέντη περικλείουν και μια ακόμα πιο μεγάλη κακοήθεια. Παρουσιάζουν μια ανύπαρκτη απειλή εναντία μας απ' τη Βουλγαρία και Αλβανία. Εδώ ο κ. Ρέντης, που ξεχνά ότι ενάντια στην Αλβανία γινόντουσαν πραγματικές προετοιμασίες από μέρους της Ελλάδας για εισβολή (η «Βραδυνή» δημοσίευσε και κύριο άρθρο σχετικά), έρχεται σε «εκ διαμέτρου» αντίθεση προς επίσημες σοβιετικές και αγγλικές βεβαιώσεις και διαπιστώσεις. Στο λόγο του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΕΕ ο Σοβιετικός αντιπρόσωπος Βισίνσκυ είπε ανάμεσα στα άλλα και τούτα δω για την Ελλάδα!
«Κατά την αντίληψιν της Σοβιετικής Κυβερνήσεως, ως προς την παρουσίαν βρετανικών στρατευμάτων εις την Ελλάδα, δυο λόγοι θα ήτο δυνατόν να δικαιολογήσουν την παρουσίαν συμμαχικών στρατευμάτων εις σύμμαχον χώραν: 1ον) Εάν η σύμμαχος χώρα υφίσταται εισβολήν, τα συμμαχικά στρατεύματα θα έπρεπε να ευρίσκονται εκεί δια να αντιμετωπίσουν τας εχθρικάς στρατιάς. Τα βρετανικά στρατεύματα δι' αυτών ακριβώς τον λόγον αποβιβάσθησαν εις την Ελλάδα και υποβοήθησαν εις την εκδίωξιν του εχθρού. Σήμερον δεν υπάρχει εχθρική κατοχή, ούτε απειλή εξ άλλης χώρας. Ως εκ τούτου ο πρώτος λόγος είναι ανύπαρκτος». (Απ' το «Βήμα» 2 Φλεβάρη 46).
Έτσι έχουμε μια επίσημη σοβιετική δήλωση που διαψεύδει κατηγορηματικό τον κ. Ρέντη. Μα η διάψευση έρχεται και από άλλη μεριά πιο τσουχτερή. Και είναι πιο τσουχτερή γιατί προέρχεται απ' τον κατ' ευθείαν αφέντη. Ο Άγγλος υπουργός των εξωτερικών κ. Μπέβιν, μιλώντας στις 21 του Φλεβάρη στη Βουλή των Κοινοτήτων για την Ελλάδα είπε ότι: ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΗΚΟΥΣΕ ΠΕΡΙ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΘΗ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΗ ΤΟΙΑΥΤΗ ΑΞΙΩΣΙΣ. (Η παράθεση γίνεται πάλι απ' το «Βήμα» της [2] Φλεβάρη 1946. Η υπογράμμιση ανήκει στην ίδια εφημερίδα). Και ασφαλώς, κάνοντας ο κ. Μπέβιν καθαρά τη διάκριση «Ηπειρωτικής Ελλάδος» έχει το λόγο του. Γιατί πάνω στη νησιωτική Ελλάδα προβάλουν αξιώσεις οι ίδιοι οι Άγγλοι και πρώτα και καλύτερα οι φίλοι μας οι Τούρκοι.
Έτσι ελπίζουμε ότι ο υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας, παρά τις επίσημες και κατηγορηματικές δηλώσεις των πιο υπεύθυνων για την ευρωπαϊκή και βαλκανική κατάσταση ξένων κυβερνήσεων, κάνει ένα ολίσθημα που έχει σημασία, όχι γιατί αποκαλύπτει την ξενοδουλεία του, μα γιατί εκθέτει πολύ σοβαρά ύψιστα εθνικά συμφέροντα. Κουρελιάζει την εθνική αξιοπρέπεια και Ανεξαρτησία, παραδίδει ανεπιφύλακτα τη χώρα σε ξένες ανθελληνικές δυνάμεις και έτσι συντελεί κι αυτός στο να μαζεύονται κίνδυνοι και απειλές για την Ελλάδα, που τη μεταβάλλουν σε ξενική βάση ενάντια στη δημοκρατία, την ελευθεριά και την ειρήνη.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι η κατάσταση διαμορφώνεται με απειλητικές επισκιάσεις στον εσωτερικό μας ορίζοντα, που χρωματίζονται ακόμα πιο σκοτεινά όταν συνδυασθούν με κάποια μαύρα μηνύματα πέρα απ' τον Ατλαντικό.
Διαγράφεται έτσι πιο έντονα η σημασία και ο κίνδυνος ενάντια στη Λευτεριά, τη Δημοκρατία και την Ανεξαρτησία μας. Αυτό μας επιβάλλει πιο ακοίμητη επαγρύπνηση και προσοχή.
Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να κάνουμε όλα όσα μπορούμε για την ομαλότητα και ησυχία, για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του τόπου. Τα έργα μας το αποδείχνουν και θα το αποδείξουν.
Μα είμαστε το ίδιο αποφασισμένοι να μη θυσιάσουμε την τιμή και το συμφέρον της Ελλάδας και του έθνους, να υπερασπίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας τη Δημοκρατία και την Ανεξαρτησία της, την Ειρήνη μέσα στη χώρα μας και έξω απ' αυτή. Η ιστορία και η δράση μας αποδείχνουν ότι δεν πρόκειται για λόγια.
Ας αναλογισθούν λοιπόν τις ευθύνες τους και οι άλλοι και ας πράξουν. Εμείς έχουμε το χέρι απλωμένο, έτοιμοι για κάθε συνεργασία και συμφωνία με βάση τη Δημοκρατία και την Ανεξαρτησία. Μα και το μάτι άγρυπνο και τη θέληση και δύναμη για πάλη ενάντια σε κάθε επιβουλή, μικρή είτε μεγάλη, ντόπια και ξένη, είτε και τα δυο μαζί.


Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: