Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΧΘΕΣ θριαμβευτικά τα 4ΧΡΟΝΑ του ΕΑΜ στο Στάδιο

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 28-09-1945

ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΧΘΕΣ  θριαμβευτικά τα 4ΧΡΟΝΑ του ΕΑΜ στο Στάδιο

Να φύγουν ο Βούλγαρης και ο Αντιβασιλέας. – Αντιπροσωπευτική. - Αποκατάσταση του Κινήματος Εθνικής Αντίστασης. - Γενική πολιτική αμνηστία – Ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές- Να διαλυθούν ο ΣΑΝ και η Χ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΤΑΠΙΕΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΨΗΦΙΑ

ΔΙΑΛΑΛΕΙ Η ΜΟΣΧΑ

« .... Η κυβέρνηση της Ελλάδας, που είναι κυβέρνηση μειοψηφίας καταπιέζει την καταπληκτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού .... »

(Από τη χθεσινή «Ισβέστια»)

Ο λόγος του σ. Ζαχαριάδη

Όταν ο εκφωνητής είπε στο μικρόφωνο: «Θα μιλήσει ο Αρχηγός του Κ.Κ.Ε. Ζαχαριάδης», ολόκληρη η ανθρωποθάλασσα ξέσπασε σε μυριόστομες ζητωκραυγές και θυελλώδη χειροκροτήματα. Επί αρκετά λεπτά ολόκληρο το Στάδιο σείονταν απ' τις πρωτοφανείς εκδηλώσεις των εκατοντάδων χιλιάδων λαού. Σ' όλη τη διάρκεια του λόγου ο σ. Ζαχαριάδης διακόπτονταν συνεχώς με συγκινητικές εκδηλώσεις επιδοκιμασίας και οι βασικές γραμμές του λόγου του μετατρέπονταν αμέσως σε συνθήματα ολόκληρης της μάζας.

Λαέ της Αθήνας,

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Η 4η επέτειος του ΕΑΜ μας βρίσκει σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα στιγμή. Δεν συμπληρώθηκε ακόμα χρόνος που ο λαός με πρωταγωνιστή το ένοπλο κομμάτι του, τον ηρωϊκό ΕΛΑΣ, έδιωχνε τον καταχτητή. Και όμως η χώρα στέκει μπροστά στο γκρεμό και την καταστροφή.

Την αιτία την γνωρίζετε όλοι σας. Η ένοπλη εξωελληνική επέμβαση του Δεκέμβρη ανάκοψε το έργο του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Η αποκατάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας και λευτεριάς δεν ολοκληρώθηκε. Η βίαιη εκείνη επέμβαση δεν άφησε το λαό μας να καταπιαστεί με το έργο της δημιουργικής ανοικοδόμησης. Με το χτίσιμο της Λαϊκής Δημοκρατίας. Ενάντια στη θέληση του λαού έφερε ξανά στην αρχή την κλίκα του δωσιλογισμού. Τους προδότες συνεργάτες του χιτλεροφασίστα καταχτητή. Τη χούφτα των μεγαλοκαρχαριών του πλούτου που γδέρνει το λαό και ξεπουλά τον τόπο.

Η κλίκα αυτή, που θέλει να φορτώσει όλα τα σπασμένα στην πλάτη του λαού και που δεν έχει το λαό μαζί της, εφαρμόζει για να κρατηθεί την πιο άγρια δολοφονική τρομοκρατία σ' όλη τη χώρα.

Και με τη βοήθεια των αγγλικών στρατιωτικών και πολιτικών αρχών κατοχής πάει να επιβάλει την αντιλαϊκή της θέληση. Αυτή η εξωελληνική επέμβαση και η αντιλαϊκή πολιτική των δοσίλογων εκμεταλλευτών του λαού είναι η μοναδική αιτία που η Ελλάδα, από το Δεκέμβρη και ύστερα, παραπαίει και βολοδέρνει σε μια βαθιά οικονομική, πολιτική και ηθική κρίση.

Η κυβέρνηση Βούλγαρη και ο Αντιβασιλέας που πραγματοποιούν τις θελήσεις της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας και υποστηρίζουν το Μαύρο Μέτωπο, το ΣΑΝ, Χ και Σία οδηγάν τη χώρα απ' το κακό στο χειρότερο.

Ούτε η καινούργια πολιτική επέμβαση των κυβερνήσεων Αγγλίας, Αμερικής και Γαλλίας, που εγκαινιάσθηκε με το ανακοινωθέν τους και που αποτελεί κατάφωρη προσβολή ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα και το αίσθημα ανεξαρτησίας του ελληνικού λαού, θα διορθώσει την κατάσταση. Γιατί η καινούργια αυτή επέμβαση πάει να ολοκληρώσει πολιτικά υπέρ της μοναρχοαντιδραστικής δεξιάς το έργο που εγκαινιάσθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν η ξενική ένοπλη παρέμβαση σύντριψε τη θέληση του λαού μας να ζήσει ανεξάρτητος, αφέντης και νοικοκύρης στον τόπο του.

Ο Αντιβασιλέας, η Κυβέρνηση, το Μαύρο Μέτωπο, ο ΣΑΝ και η πλουτοκρατική ολιγαρχία με τις λοιπές πολιτικές και τρομοκρατικές οργανώσεις της, έχοντας και την κατάφωρη μεροληπτική συμπαράσταση των ξένων, παν να νοθεύσουν ολοκληρωτικά την εσωτερική μας ζωή και ανάπτυξη. Δυναμώνουν και επεκτείνουν ακόμα πιο πολύ τη δολοφονική τρομοκρατία τους. Συμπληρώνουν την πλαστογραφία των εκλογικών καταλόγων. Και ετοιμάζονται με τον τρόπο αυτό να κάνουν εκλογές μέσα στο χρόνο τούτο. Θέλουν έτσι να νομιμοποιήσουν το άνομο καθεστώς που μονάχα τον τελειωτικό χαμό του λαού και το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της Ελλάδας κατεργάζεται. Αυτές τις μέρες και ώρες ανάμεσα σε όλα τα αστικά κόμματα, μοναρχικά και «δημοκρατικά» και την κυβέρνηση γίνονται αγοροπωλησίες και παζαρέματα για να παν για εκλογές με τους «σημερινούς» καταλόγους» αποκλείοντας το ΕΑΜ. Στα παζαρέματα αυτά παίρνουν μέρος πρόσωπα και ομάδες που θέλουν να λέγονται σοσιαλιστές. Πρόκειται για πραγματικό σωματεμπόριο σε βάρος της Ελλάδας. Το καταγγέλλουμε στο λαό μαζί με την κατηγορηματική μας δήλωση: δεν πρόκειται ποτέ να μας κλονίσουν στην απόφασή μας να πάρουμε μέρος μόνο σε πραγματικά λεύτερες δημοκρατικές εκλογές.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα. Η κατάσταση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με τη Γιάλτα και τη Βάρκιζα. Και ολοκληρώνεται απ' το οικονομικό χάος που ξαπόλησε η πλουτοκρατία. Γιατί είναι ανίκανη να σηκώσει τον τόπο. Ξέρει μόνο να αρπάζει και να γδέρνει. Να καταστρέφει και να ρημάζει. Και το μόνο αποτέλεσμα είναι ότι μας έφερε μπροστά στο γκρεμό. Μια ανήκουστη τραγωδία πείνας και αφανισμού μας περιμένει τους κοντινούς μήνες αν μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Οι εκμεταλλευτές που μας έφεραν στα χάλια αυτά βλέπουν το λαϊκό φούντωμα γι' αυτό και ολοκληρώνουν την τρομοκρατική τους οργάνωση και δράση. Μα ν' αποφασίσουμε πρέπει κι εμείς. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε εδώ σήμερα θα είναι το ίδιο αποφασιστικές και ιστορικές για το μέλλον της Ελλάδας, σαν κι εκείνες που πάρθηκαν πριν 4 ακριβώς χρόνια εδώ στην Αθήνα, όταν το εγερτήριο σάλπισμα του ΕΑΜ καλούσε το Λαό στον ένοπλο αγώνα ενάντια στο χιτλεροφασίστα κατακτητή. Αν θέλουμε να ζήσουμε πρέπει να ολοκληρώσουμε το έργο που άρχισε η Εθνική Αντίσταση. Η ολοκλήρωση αυτή λέγεται Λαϊκή Δημοκρατία.

Και όπως η εθνική απελευθέρωση έτσι και η Λαϊκή Δημοκρατία δε μπορεί να είναι παρά έργο του ίδιου του Λαού.

Και όπως το έργο εκείνο έτσι και αυτό το δεύτερο δε μπορεί να κερδηθεί παρά μονάχα με σκληρούς αγώνες και θυσίες.

Μια προϋπόθεση μονάχα μας είναι απαραίτητη : η λαϊκή ενότητα. Μονοιασμένος και ενωμένος ο Λαός νίκησε το ξένο κατακτητή.

Μονοιασμένος και ενωμένος θα νικήσει και σήμερα. Η Λαϊκή Δημοκρατία χρειάζεται ομόνοια και ενότητα. Η πλουτοκρατία, το Μαύρο Μέτωπο, ο ΣΑΝ για να ζήσουν χρειάζονται λαϊκή διχόνοια και εθνική διαίρεση. Γι' αυτό σπέρνουν και καλλιεργούν το χωρισμό και το αλληλοφάγωμα.

Εθνική ενότητα και ομόνοια είναι σήμερα υπέρτατη επιταγή της στιγμής και πανεθνική αξίωση. Σ' αυτήν πρέπει να δουλέψουμε όλοι. Σ' αυτήν να συμπεριλάβουμε όλους τους τίμιους Έλληνες χωρίς μνησικακία για το παρελθόν, ξεχνώντας και συγχωρώντας τα λάθη και τις υπερβάσεις κι απ' τις δυο μεριές μπροστά στα συμφέροντα της Ελλάδας.

Μ' αυτήν θα νικήσουμε την εσωτερική αντίδραση. Μ' αυτήν θα γίνουμε σεβαστοί στους ξένους που τελικά θα αναγκασθούν να σεβασθούν τη λαϊκή θέληση. Γιατί θα τους πείσει ότι κάθε συνέχιση του αναξιόπρεπου και προσβλητικού παρεμβατισμού στα εσωτερικά μας θα οδηγήσει σε καταστροφή.

Είναι αυτονόητο ότι ο ελληνικός Λαός δε μπορεί ν' ανεχθεί απεριόριστα το δολοφονικό τραμπουκισμό της πλουτοκρατικής αντίδρασης που βρίσκει ακόμα την υποστήριξη των Άγγλων και φέρνει σε τελειωτικό αφανισμό την Πατρίδα του. Θα ρθει μια στιγμή που αν δεν παρθούν αποφασιστικά και ριζικά μέτρα να διορθωθεί η κατάσταση αυτή θ' αναγκασθεί ο Λαός στον ένοπλο αγώνα που διεξάγει ενάντιά του η μοναρχοφασιστική δεξιά ν' απαντήσει με τα ίδια μέσα. Και τη βασική ευθύνη θα την φέρνουν πάλι εκείνοι που και το Δεκέμβρη και τώρα τόσο κατάφωρα υποστηρίζουν στην Ελλάδα τους προδότες, τους δωσίλογους και τους εκμεταλλευτές του Λαού της. Αν πρόκειται να μένουν εδώ σε μας εφαρμόζοντας με άλλες μέθοδες το ίδιο καταστρεπτικές και αντιλαϊκές, ένα δεύτερο καθεστώς κατοχής, καλό θάναι να μας αδειάσουν τη γωνιά. Δεν το λέμε αυτό από αγγλοφοβία. Ο Λαός μας δε φοβάται κανέναν, αντίθετα, θέλει μια δημοκρατική συνεννόηση με τον αγγλικό Λαό και την Κυβέρνησή του. Μια συνεννόηση τίμια, ισότιμη, αξιοπρεπή. Τέτοια που αν υποτεθεί ότι την έκανε ένας Άγγλος για την Πατρίδα του, δε θάχε τίποτα να ντραπεί. Αν η Αγγλία δε θέλει μια δημοκρατική και επιμένει στην αποικιακή μεταχείρισή μας, ας μας αφήσει μόνους. Δεν την χρειαζόμαστε. Έτσι ο Λαός ο δημοκρατικός θα μπορέσει πιο εύκολα και ανενόχλητα να κανονίσει και να εξασφαλίσει την ομαλή εσωτερική δημοκρατική εξέλιξή του και να φθάσει στο εσωτερικό καθεστώς και στην κυβέρνηση που αυτός θέλει.

Περνάμε σήμερα μια κρίσιμη καμπή που απαιτεί απ' όλους μας ψυχραιμία, σύνεση, μα όταν χρειάζεται και αποφασιστικότητα.

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η μοναρχοφασιστική αντίδραση θέλει να προχωρήσει σε μέτρα που θα παν για χρόνια πολλά να της εξασφαλίσουν μια απεριόριστη τρομοκρατική εσωτερική επικράτηση.

Η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο. Και καλεί όλα δίχως εξαίρεση τα παιδιά της. Τα χρειάζεται όλα και κανένα δε θα πρέπει να λείψει. Ούτε οι αρχηγοί της ούτε οι στρατιώτες της. Κάθε εγωιστικό συμφέρο και ατομική φιλοδοξία θα πρέπει να υποχωρήσει και όλοι να ορθωθούμε υπερασπιστές της Δημοκρατίας εξασφαλίζοντας μια δημοκρατική κυβερνητική διέξοδο απ' το σημερινό χάος.

Στον ειρηνικό στίβο με ειρηνικό μέσα όταν παύσουν οι δολοφονικές προκλήσεις.

Με την παλλαϊκή κινητοποίηση και τη μαζική λαϊκή αυτοάμυνα ενάντια στην τρομοκρατική δράση του Μαύρου Μετώπου, ΣΑΝ, Χ και Σίας. Ενάντια στην εκλογική νοθεία με παλλαϊκή αποχή.

Με τον ίδιο ηρωϊσμό και αυτοθυσία όπως και στα ηρωϊκά χρονια της Αντίστασης, όταν δε μπει χαλινάρι στη μοναρχοφασιστική θρασύτητα και αποχαλίνωση.

Πολύ άσχημα γνωρίζουν το λαό μας αν νομίζουν ότι με τη βία θα τόνε λυγίσουν. Αυτόν που δε φοβήθηκε, πολέμησε και νίκησε το χιτλεροφασίστα ξένο καταχτητή και τους προδότες συνεργάτες του στο εσωτερικό. Αυτόν που θα παλέψει και θα νικήσει τον καθένα που επιβουλεύεται τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του. Γιατί αυτό επιβάλει η ελληνική τιμή και αξιοπρέπεια. Κι ας κοστίσει όσες θυσίες και αίμα θελήσει. Μια είναι η ενιαία απαίτησή μας:

  • Δε θέλουμε το Βούλγαρη.

  • Να φύγει ο Αντιβασιλέας.

  • Κυβέρνηση Δημοκρατική.

  • Χαλινάρι στο Μαύρο Μέτωπο, Σαν, Χ και Σία.

  • Γενική αμνηστία σ' όλους τους αγωνιστές μας.

  • Λεύτερες δημοκρατικές εκλογές.

  • Σαν ένας άνθρωπος όλοι με όλες τις δυνάμεις μας για το θρίαμβο της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: