Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ στο «Νιους Κρόνικλ» του Λονδίνου


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 2 Νοέμβρη 1946

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ   ΤΟΥ  σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ  
στο «Νιους Κρόνικλ» του Λονδίνου


ΛΟΝΔΙΝΟ, 1 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΤΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ ΜΑΣ

Το «Νιους Κρόνικλ» δημοσιεύει συνέντευξη που ο Ν. Ζαχαριάδης έδωσε στον ανταποκριτή του στην Αθήνα Μπάρμπερ. Ο Άγγλος ανταποκριτής συνοψίζει ως εξής τις δηλώσεις που έκανε ο σ. Ζαχαριάδης.
«Πρέπει να σχηματισθεί κυβέρνηση από όλα τα κόμματα, στην οποία να μετάσχει και ο συνασπισμός των κομμάτων του Ε.Α.Μ. και άλλες ομάδες, όπως οι Προοδευτικοί του πρώην πρωθυπουργού κ. Τσουδερού. Πρέπει να δοθεί γενική πολιτική αμνηστία και να διεξαχθούν γενικές εκλογές». Ο ανταποκριτής του «Νιους Κρόνικλ» προσθέτει : «Ο Ζαχαριάδης, επειδή δε μετέχει στη σημερινή Βουλή, είναι η μόνη επιφανής ελληνική πολιτική προσωπικότητα που δε ζητήθηκε η γνώμη του στους τελευταίους μήνες στις συνομιλίες που αποβλέπουν στη διεύρυνση της κυβέρνησης. Αυτός ο πρώην αιχμάλωτος του στρατοπέδου του Νταχάου και διαλεκτικός της Σχολής της Μόσχας είναι ωστόσο ισχυρός στην Ελλάδα. Μεταδίδω τις γνώμες του Ζαχαριάδη πάνω στα τρία κύρια προβλήματα :
Ως προϋπόθεση των εκλογών τα αγγλικά στρατεύματα πρέπει ν' αποχωρίσουν από την Ελλάδα. Όσο παραμένουν ξένα στρατεύματα δε μπορεί να γίνουν ελεύθερες εκλογές.»

ΤΟ   Κ.Κ.Ε.
Ο Άγγλος ανταποκριτής ρώτησε το σ. Ζαχαριάδη αν αληθεύει αυτό που λένε πολλοί Έλληνες, ακόμη και μερικοί που δεν ανήκουν στη δεξιά: Ότι δηλαδή οι κομμουνιστές θα καταλάβουν δια της βίας την αρχή, αν φύγουν από την Ελλάδα τα αγγλικά στρατεύματα. Ο Ζαχαριάδης το αρνήθηκε κατηγορηματικά και είπε : «Δεν έχουμε τέτοιους σκοπούς. Με το Ε.Α.Μ. στην κυβέρνηση αυτό θα ήταν ακατανόητο ! Είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε διεθνείς παρατηρητές για να επιστατήσουν στην αδιάβλητη διεξαγωγή των εκλογών και να δουν ότι δεν πρόκειται να καταλάβουμε την εξουσία δια της βίας. Θέλουμε τη φιλία με τη Μ. Βρετανία και την Αμερική. Η Ελλάδα χρειάζεται τη φιλία τόσο των Δυτικών Δυνάμεων όσο και της Σοβιετικής Ένωσης. Χωρίς αυτό θα καταστρεφόμαστε οικονομικώς. Υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση στη Μ. Βρετανία σχετικά με την άποψή μας. Θα ήθελα να επισκεφθώ ο ίδιος τη Μ. Βρετανία και να κάνω σαφές στον αγγλικό λαό ότι επιθυμούμε τη φιλία της Αγγλίας».


ΟΙ   ΑΝΤΑΡΤΕΣ
Ο ανταποκριτής του «Νιους Κρόνικλ» προσθέτει ότι ο σ. Ζαχαριάδης διέψευσε με τον εντονότερο τρόπο ότι οι αντάρτες στη Β. Ελλάδα παίρνουν βοήθεια από το εξωτερικό. Είπα στο Ζαχαριάδη – τηλεγραφεί ο   Μπάρμπερ – ότι η αγγλική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (Ιντέλλιτζενς Σέρβις) είναι βεβαία ότι παρέχεται αυτή η βοήθεια από το εξωτερικό. Ο Ζαχαριάδης απάντησε : «Η ελληνική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε ως τώρα να παράσχει οποιοδήποτε συγκεκριμένο στοιχείο. Έχω αποδείξεις ότι ομάδες της ελληνικής δεξιάς εξοπλίζουν εχθρούς του νέου αλβανικού καθεστώτος και τους στέλνουν από τα σύνορα της Ηπείρου στην Αλβανία». 

Θ. ΛΟΓΑΝΗΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια: