Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Η ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 16-04-1946


Η ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

ΛΟΔΙΝΟ, 15. (Ιδ. ...) - Ο διπλωματικός συνεργάτης του Ρώητερ ........ σχολιάζοντας την ομιλία του σ. Ζαχαριάδη στη Θεσσαλονίκη γράφει : «Η πιο ενδιαφέρουσα νέα [«εξόρμηση»] στην ομιλία της Θεσσαλονίκης είναι το ότι ο Ζαχαριάδης τόνισε την πολιτική εξέλιξη στις βαλκανικές χώρες και το ότι βεβαιώνει ότι το σημερινό πολιτικό καθεστώς στην Ελλάδα απομόνωσε τη χώρα οικονομικά απ' τους φυσικούς εμπορικούς της εταίρους και την έθεσε στη διάθεση ξένων δυνάμεων»

ΛΟΝΔΙΝΟ, 15. (Του ανταποκριτή μας) – Ο ανταποκριτής των «Τάϊμς» στην Αθήνα τηλεγραφεί τα εξής σχετικά με την ομιλία του σ. Ζαχαριάδη στη Θεσσαλονίκη: «Ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία του Γεν. Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Ζαχαριάδη στη Θεσσαλονίκη, που εξύμνησε τις συνθήκες που επικρατούν στους βόρειους γείτονες της Ελλάδας και είπε πως στις χώρες αυτές άρχισε νέα ζωή». Ο ανταποκριτής δίνει κατόπιν περικοπές της ομιλίας αναφορικά με την αναδημιουργική προσπάθεια στις δημοκρατικές βαλκανικές χώρες καθώς και τη δήλωση του σ. Ζαχαριάδη ότι η Τουρκία είναι μαύρη κηλίδα που πάντα υπήρξε εχθρός της Ελλάδας, που εγκατέλειψε τους συμμάχους στον τελευταίο πόλεμο και που πρέπει να φύγει από την Ευρώπη.
Εξ άλλου το «Μάντζεστερ Γκουάρντιαν» δημοσιεύει απόσπασμα από την ομιλία του σ. Ζαχαριάδη στο οποίο τονίζεται πως δεν πρέπει νάχουμε την αυταπάτη πως οι Άγγλοι θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα από μόνοι τους. «Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι να τους αναγκάσουμε με την πάλη μας να φύγουν. Τους τρόπους αυτούς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προοδευτικά ώστε να τους κάνουμε εδώ το βίο αβίωτο».



Δεν υπάρχουν σχόλια: