Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007

«Η σημερινή οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τα προβλήματα του δημοκρατικού κινήματος και αγώνα»


«Η σημερινή οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τα προβλήματα του δημοκρατικού κινήματος και αγώνα».*

Εισήγηση του σ. Ζαχαριάδη στη 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12/2/1946)

*απόσπασμα

Ο ΤΡΟΤΣΚΙΣΜΟΣ

Αν τώρα θελήσουμε να δούμε με τι μέσα ο τροτσκισμός κάνει τη δουλειά του αυτή, δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μια ματιά στο πιο βασικό ντοκουμέντο που μας έδωσε τον τελευταίο καιρό. Στην «Ειδική έκδοση», που έβγαλε στις 15 του Γενάρη 1946 το «Εργατικό Μέτωπο», όργανο της ΚΕ του Διεθνιστικού Επαναστατικού Κόμματος (τροτσκυστές - Ελληνικό Τμήμα της 4ης Διεθνούς) δημοσιεύονται οι «εισηγήσεις της ΚΕ» για το «ενοποιητικό συνέδριο των τροτσκιστών της Ελλάδας». Δεν πρόκειται εδώ να γίνει κριτική στο γραφτό αυτό, που αποτελεί επιστημονικό εξευτελισμό του μαρξισμού και συμπυκνωμένη γελοιοποίηση και αυτοεκμηδένιση ιδεολογική του τροτσκυσμού. Θα παραθέσουμε μονάχα μερικά κομμάτια απ' την εισήγηση που σχεδόν τα λεν όλα για τον πουλημένο τροτσκυσμό: «Δεν υπάρχει μέσα στις συνθήκες του πολέμου διαφορά ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατία, στον σταλινισμό, στα αστικά/ δημοκρατικά κόμματα και στο φασισμό» (σελ. 3, στήλη 1).

«Το καθήκον του προλεταριακού κόμματος» (σημ. εννοεί τους τροτσκυστές) «μέσα στις συνθήκες της κατοχής είναι να οξύνει την πάλη του εναντίον των εθνικιστικών οργανώσεων και να προφυλάξει την εργατική τάξη απ' το αντιγερμανικό μίσος και το εθνικιστικό δηλητήριο» (σελ. 4, στήλη 2η). Εννοείται πως το ΕΑΜ, ΕΛΑΣ κλπ. είναι εθνικιστικές οργανώσεις. Παρακάτω: «Το προλεταριακό κόμμα, (σημ. είναι οι τροτσκυστές) καταδικάζει όλους τους πατριωτικούς αγώνες οσοδήποτε μαζικό χαρακτήρα κι αν έχουν και οποιεσδήποτε μορφές κι αν παίρνουν και καλεί ανοιχτά τους εργάτες ν' απέχουν απ' αυτούς» (σελ. 4, στήλη 2η). «Συμμετοχή στο "κίνημα αντιστάσεως" μ' οποιοδήποτε πρόσχημα και μ' οποιαδήποτε δικαιολογητικά σημαίνει συμμετοχή στον πόλεμο. Η απόσπαση των μαζών από την επιρροή των εθνικιστικών οργανώσεων και η πάλη για τη σοσιαλιστική επανάσταση, δεν είναι δυνατή παρά έξω απ' αυτές τις οργανώσεις και με μια άγρια πάλη εναντίον τους και εναντίον της εθνικιστικής τους πολιτικής. Ολη η δράση του ΕΑΜ στην Ελλάδα ήταν βαθειά αντιδραστική» (σελ. 5, στήλη 1). «Με τις δολοφονίες των Γερμανών έδινε (το ΕΑΜ) αφορμή και προσχήματα σε άγρια μέτρα των αρχών κατοχής εναντίον του πληθυσμού» (σελ. 5, στήλη 1). «Ο ΕΛΑΣ... και στην εσωτερική του διάρθρωση ήταν αντιδραστικός» (σ. 5, στήλη 2). «Το κίνημα του Δεκέμβρη» τώκαναν γιατί «η σταλινική γραφειοκρατία, τα στρατιωτικά πραιτωριανά στοιχεία, οι καπεταναίοι των ανταρτών ενδιαφέρονταν... για την εξασφάλισή τους απ' τις αντεκδικήσεις για τα απειράριθμα κακουργήματα που διέπραξαν σ' όλη τη χώρα» (σ. 7, στήλη 1). Ο ΕΛΑΣ όχι μόνο επεμβαίνει για να προλάβει μια ευρύτερη και ορμητικότερη ανάπτυξη του μαζικού κινήματος, αλλά συντρίβει και υποτάσσει το μαζικό κίνημα» (σ. 7, στήλη 2). «Ποτέ οι εργάτες δε γνώρισαν περισσότερο βάρβαρη τρομοκρατία απ' αυτή που επέβαλε το ΕΑΜ» (σ. 8, στήλη 1). «Εκείνο που συγκρατεί τις μάζες, εκείνος που δεν τις αφήνει ν' αναπτύξουν όλη τους τη δραστηριότητα και όλη την ακατάβλητη μαχητικότητά τους είναι το σταλινικό κόμμα. Αυτό το φρένο πρέπει να το σπάσουμε» (σ. 11, στήλη 1).

Αυτός είναι ο «επαναστατικός» τροτσκυσμός σύμφωνα με τις αυτόγραφες ομολογίες του! Για τους ταγματασφαλίτες και το Μαύρο Μέτωπο δε θα βρείτε ούτε μια μοναδική λέξη στην περίφημη αυτή εισήγηση. Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ ήταν αντιδραστικά γιατί δολοφονούσαν Γερμανούς. Πάλη ενάντια στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, εκμηδένιση του ΚΚΕ αυτά είναι τα κύρια καθήκοντα των τροτσκυστών στην περίοδο της κατοχής και μετά. Ο ΕΛΑΣ συντρίβει το μαζικό κίνημα και το ΕΑΜ ασκεί φασιστική τρομοκρατία. Και ενώ ΚΥΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ο τροτσκυσμός έχει ν' αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής απ' τη Γερμανία και Ιταλία, για την Ελλάδα και τους Αγγλους λέει: Ο τροτσκυσμός, «δεν διεξάγει κανένα αγώνα εναντίον των Αγγλων και για την απομάκρυνσή τους». Υστερα απ' όλα αυτά είναι πολύ φυσικό ότι το ΚΚΕ «τυπικά και ουσιαστικά είναι κόμμα της ελληνικής μπουρζουαζίας» και ο τροτσκυσμός κόμμα του Λαού και της σοσιαλιστικής επανάστασης. Παραθέσαμε μόνον ένα ελάχιστο μέρος απ' τα τροτσκυστικά μαργαριτάρια. Στο αντισοβιετικό του μίσος όμως είναι άφθαστος και ανυπέρβλητος. Μπαίνει τώρα το ερώτημα: Μα βρίσκονται άνθρωποι να μη βλέπουν τη ζωή και να πιστεύουν τέτοιες ανοησίες; Μα αυτός ακριβώς είναι ο κοινωνικός ρόλος του τροτσκυσμού: πληρωμένος από ύποπτες αμερικανικές και εγγλέζικες πηγές, αποστολή του έχει να δηλητηριάζει και να διασπά το λαϊκό κίνημα απ' τα «αριστερά», προσφέροντας έτσι όσο μπορεί τις υπηρεσίες του στην ντόπια πλουτοκρατία, στο Μαύρο Μέτωπο και στους από κοινού ξένους αφέντες τους. Ακούραστα και αδιάκοπα πρέπει να ξεγυμνώνουμε και να ξεσκεπάζουμε με τα ίδια του έργα και γραφτά τον τροτσκυσμό, αντιλαϊκό πραχτορείο της αντίδρασης.

«28. Κύρια πολιτικά μας συνθήματα στην καθημερινή μας πάλη: Ειρήνη δίχως προσαρτήσεις και αποζημιώσεις. Αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής απ' τη Γερμανία, Ιταλία, κλπ.». Και λίγο παρακάτω: «29. Το κόμμα μας δεν διεξάγει κανένα αγώνα εναντίον των Αγγλων και για την απομάκρυνσή τους» (σελ. 13, στήλη 2). «32. Η "Λαϊκή Δημοκρατία"... είναι το τελευταίο μέσο που η αστική τάξη χρησιμοποιεί για να εμποδίσει τις μάζες να καταλάβουν την εξουσία» (σελ. 14, στήλη 1). Το σταλινικό κόμμα «εναντίον των επαναστατημένων μαζών χρησιμοποιεί, όπως μας το έδειξε ο Δεκέμβρης και η Ισπανική πείρα καθαρά φασιστικές μέθοδες» (σ. 15, στήλη 1-2). «Το προλεταριακό κόμμα» (σημ. είναι οι τροτσκυστές!) «θα πρέπει ταυτόχρονα να οργανώσει ομάδες αυτοάμυνας εναντίον των σταλινικών γκάγκστερς» (σελ. 15, στήλη 2). «Το ΚΚΕ δεν απειλεί το καθεστώς της ατομικής ιδιοχτησίας, αντίθετα το υπερασπίζει και είναι γι' αυτό και τυπικά και ουσιαστικά κόμμα της ελληνικής μπουρζουαζίας» (σελ. 16, στήλη 1).


Νίκος Ζαχαριάδης
Ριζοσπάστης, 24/2/1946

Δεν υπάρχουν σχόλια: