ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 2 Ιούνη 1945
ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Οι εθνικές διεκδικήσεις και το Κ.Κ.Ε
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΞΑΜΕ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ
Συνέντευξη του σ. Ζαχαριάδη στους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους
Χθες το απόγευμα ο αρχηγός του Κ.Κ.Ε. σ. Ζαχαριάδης, δέχθηκε στα γραφεία του Ε.Α.Μ. τους αντιπροσώπους του αθηναϊκού και του ξένου Τύπου.
Πρώτο ερώτημα που του έθεσαν ήταν το πρόβλημα των εθνικών διεκδικήσεων.
Για μένα, απάντησε ο σ. Ζαχαριάδης στην πρώτη γραμμή σήμερα δεν μπαίνει αυτό το ζήτημα. Για μένα την πρώτη θέση έχει το ελληνικό εσωτερικό πρόβλημα. Γιατί χωρίς μια ήσυχη Ελλάδα, χωρίς μια Ελλάδα δημοκρατική, στο ζήτημα των εθνικών διεκδικήσεων μόνο τυχοδιωκτισμούς θα κάναμε. Βέβαια, έχουμε εθνικές διεκδικήσεις, αλλά πρέπει να χειρισθούμε το ζήτημα δημοκρατικά, να πετύχουμε την εξασφάλισή τους με ειρηνικά μέσα, όχι με τη βία.
Μια όμως και θίξατε το πρόβλημα των εθνικών μας διεκδικήσεων, συνέχισε ο σ. Ζαχαριάδης, θα ήθελα να σας εκφράσω την απορία και την κατάπληξή μου για το γεγονός, ότι δεν βλέπω στις εφημερίδες να γίνεται κανείς λόγος για την Κύπρο που είναι δικό μας νησί, ενώ για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα σήμερα διάβασα ενθουσιώδη άρθρα του γαλλικού Τύπου. Επίσης δεν γράφετε τίποτα για να καταγγείλετε τους αισχρούς πράκτορες ξένης προπαγάνδας που επιχειρούν, όπως τόκαναν και οι Ιταλοί στο καιρό της κατοχής, να δημιουργήσουν κίνημα «αυτονομιστικό» στην Κρήτη. Φυσικά οι αντεθνικές αυτές ενέργειες δεν βρίσκουν καμιά απήχηση στον κρητικό λαό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο Τύπος δεν έχει υποχρέωση να καταγγείλει αυτές τις προδοτικές ενέργειες. Άλλωστε και η εφημερίδα «Εμπρός» έγραψε προ καιρού, ότι παρόμοια αντεθνική αυτονομιστική κίνηση έγινε απόπειρα να δημιουργηθεί τελευταία στα Δωδεκάνησα.
ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
Για το Βορειοηπειρωτικό ο σ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στην χθεσινή απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. όπου τονίζεται ότι το Κ.Κ.Ε. αποκρούει μιαν άμεση βίαιη κατάληψη της Βορείου Ηπείρου από τον ελληνικό στρατό δηλώνει όμως ότι είναι έτοιμο για να εξασφαλιστεί η δημοκρατική ενότητα να δεχθεί και να πραγματοποιήσει πάνω στο βορειοηπειρωτικό ζήτημα την άποψη εκείνη του δημοκρατικού κόσμου που θα εκφράσει στην πλειοψηφία του, αφού διατυπώσει τις αντιρρήσεις του.
-
Γνωρίζετε ότι οι Αλβανοί έσφαξαν και σφάζουν Έλληνες στη Β. Ήπειρο;
Στην ερώτηση αυτή απάντησε ο σ. Γ. Σιάντος, ο οποίος είπε:
- Είναι γεγονός ότι οι Αλβανοί κατέσφαξαν Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, όπως είναι γεγονός ότι το ίδιο έκανε και ο Ζέρβας κατά των Αλβανών στην Τζαμουργιά.
Ο σ. Ζαχαριάδης στο σημείο αυτό έκανε την ακόλουθη δήλωση:
-
Το K.K.E. καταδικάζει και τα δυο και θα κάνει ότι μπορεί για να σταματήσει ο διωγμός.
Ο σ. Σιάντος πρόσθεσε εδώ ότι οι Αλβανοί σφάζουν και Έλληνες κομμουνιστές Βορειοηπειρώτες. Δεν κάνουν καμιά διάκριση.
Σε άλλη ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την συνέντευξή του προς τον ανταποκριτή του «Εμπρός» στο Παρίσι ο σ. Ζαχαριάδης δήλωσε και πάλι ότι δεν είναι εθνικό συμφέρον να λυθεί το βορειοηπειρωτικό με βίαιη κατάληψη της Βορείου Ηπείρου από τον ελληνικό στρατό.
Ξέρω, είπε, ότι σ. Παρτσαλίδης, δεν συμφωνεί μαζί μου πάνω στο ζήτημα αυτό, αλλά στο κόμμα μας όλα τα ζητήματα λύνονται κατά τρόπο δημοκρατικό.
ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ
-
Ποιες είναι οι απόψεις σας κ. Ζαχαριάδη πάνω στο ζήτημα της εξασφαλίσεως των συνόρων μας;
-
Πρέπει τα σύνορά μας να εξασφαλιστούν και να διαρρυθμιστούν κατά τρόπο που να ασφαλίζεται η χώρα, αλλά εξαρτάται με ποια μέσα θα το επιτύχουμε καλλίτερα. Μέσα σε 24 ώρες μια δημοκρατική Ελλάδα και μια δημοκρατική Βουλγαρία μπορούν να λύσουν το ζήτημα, χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίμα. Γι' αυτό το πρόβλημα δεν είναι στρατιωτικό. Είναι κυρίως πολιτικό. Ο Κλάουζεβιτς έλεγε : «Ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα». Εγώ πιστεύω ότι ο πόλεμος είναι συνέχιση της ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ πολιτικής με άλλα μέσα. Και σαν παράδειγμα σας αναφέρω τη Γερμανία. Όσο υφίστατο η Δημοκρατία της Βαϊμάρης κίνδυνος πολέμου από τη Γερμανία δεν υπήρχε. Μόλις πήραν την εξουσία οι χιτλερικοί, δηλαδή, μόλις άλλαξε η εσωτερική πολιτική της Γερμανίας, αμέσως δημιουργήθηκε και ο κίνδυνος του πολέμου.
ΤΟ Κ.Κ.Ε. ΔΕΝ ΕΠΕΔΙΩΞΕ ΠΟΤΕ ΒΙΑΙΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
-
Είναι το Κ.Κ.Ε. Κόμμα κοινωνικής επανάστασης και συνεπώς επιδιώκει τη Δικτατορία του Προλεταριάτου;
-
Ποτέ το Κ.Κ.Ε. δεν ήταν υπέρ της κοινωνικής επανάστασης για την κοινωνική επανάσταση. Το Κ.Κ.Ε. αγωνίστηκε πάντα και αγωνίζεται και σήμερα για την κατάχτηση της πλειοψηφίας του λαού.
-
Ώστε δεν επιδιώκει την βίαιη κατάληψη της εξουσίας;
-
Ποτέ το Κ.Κ.Ε. δεν έβαλε ζήτημα κατάληψης της εξουσίας εναντίον της πλειοψηφίας του λαού. Μόνον ορισμένοι τροτσκιστές, αναρχικοί και ανόητοι έλεγαν, ότι θα καταλάβουν την εξουσία με τη βια και παρά τη θέληση του λαού. Άλλωστε και στην 6η Ολομέλεια του Κ.Κ.Ε. το 1934 είχε καθοριστεί, ότι η επερχόμενη επανάσταση έχει χαρακτήρα αστικοδημοκρατικό με κινητήριες δυνάμεις τους αγρότες, τους εργάτες, τον μικροαστικό κόσμο και γενικά την μεγάλη πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
-
Σήμερα, παρατήρησε ένας δημοσιογράφος, δεν υπάρχουν παρά μόνον δυο τύποι καθεστώτων, η αστική Δημοκρατία και η Δικτατορία του Προλεταριάτου.
-
Κάνετε λάθος. Κυττάξτε την Κυβέρνηση της Γαλλίας, όπου μετέχουν και οι κομμουνιστές. Είναι αστική Δημοκρατία στην Γαλλία; Όχι βεβαία. Όπως δεν είναι και Δικτατορία του Προλεταριάτου. Η Γαλλία είναι σήμερα Λαϊκή Δημοκρατία. Αυτός είναι ένας νέος τύπος. Κι αυτός είναι ο δικός μας σκοπός. Αυτή τη Λαϊκή Δημοκρατία επιδιώκουμε. Και όχι τη Δικτατορία του Προλεταριάτου.
-
Και το κίνημα του Δεκέμβρη;
-
Εμείς το Δεκέμβρη δεν κάναμε κανένα κίνημα. Οι δυνάμεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ όπως και όλο το κίνημα της αντίστασης – όταν ο Κόκκινος Στρατός κατέβηκε στα Βαλκάνια και ανάγκασε τους Γερμανούς να τα εγκαταλείψουν – έδιωξε τους κατακτητές. Πήρε τότε το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ την εξουσία. Ήρθαν όμως οι άλλοι απ' έξω και πήγαν να διώξουν με τη βια το ΕΑΜ. Το κατορθώσανε. Και γι' αυτό έχουμε τη σημερινή ανωμαλία. Ώστε οι άλλοι έκαμαν το κίνημα.
-
Οι άλλοι σύμμαχοι δεν συνέβαλαν στην απελευθέρωσή σας;
-
Και βέβαια συνέβαλαν, όπως συνέβαλαν αποφασιστικά στον όλο συμμαχικό αγώνα. Ο στρατάρχης Στάλιν, είπε πολύ σωστά, ότι χωρίς το δεύτερο μέτωπο θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί τόσο γρήγορα η νίκη.
-
Υπάρχει η εντύπωση ότι το Ε.Α.Μ. και το Κ.Κ.Ε. είχαν την τάση να μονοπωλήσουν τον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης μ' όλο που υπήρχαν και άλλες οργανώσεις.
-
Παραδέχομαι ότι και έξω από τοΕΑΜ υπήρχε κίνημα που πρόβαλε αντίσταση στο κατακτητή. Αλλά το ΕΑΜ ήταν εκείνο που οργάνωσε και καθοδήγησε όλο το κίνημα της Μαζικής Εθνικής Αντίστασης. Γι' αυτό είναι τραγελαφικό εκείνοι που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, εκείνοι που επιχείρησαν να δημιουργήσουν μισθοφορικό στρατό ελληνικό για να πολεμήσει υπέρ των Γερμανών, η νίκη των οποίων θα είχε γι' αποτέλεσμα την οριστική μας εξαφάνιση σαν ανεξάρτητο κράτος, να κατηγορούν το ΕΑΜ και τους οπαδούς του ως απάτριδες.
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ
Αναφερόμενος κατόπιν στο εσωτερικό μας πρόβλημα, ο σ. Ζαχαριάδης τονίζει ότι καθημερινά φτάνουν στο «Ριζοσπάστη» απ' όλες τις επαρχίες δεκάδες τηλεγραφικές διαμαρτυρίες των δημοκρατικών πολιτών για την αφάνταστη τρομοκρατία που υφίστανται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας από τις συμμορίες των δοσιλόγων, των μπράβων του Γκλύξμπουργκ και των κυβερνητικών οργάνων.
-
Έχετε γνώση των βιαιοτήτων πούγιναν το Δεκέμβρη;
-
Καταδικάζω απόλυτα και ανεπιφύλακτα τις εκτελέσεις αθώων. Αλλά είναι μοιραίο να χάνονται και αθώοι μέσα στη δίνη. Το ίδιο έγινε στη γαλλική επανάσταση του 1789, το ίδιο το 1821, το ίδιο γίνεται σε κάθε λαϊκή εξέγερση. Αλλά το πράγμα είναι πολύ διαφορετικό, όταν ληστές σαν τον Σούρλα ή τον Τσαούς Αντών, που συνεργάστηκε με τους Βουλγάρους σφάζοντας έλληνες εαμίτες και κομμουνιστές, παριστάνουν σήμερα τους εθνοπατέρες και βρίζουν «προδότες» τα θύματα της προδοσίας τους.
Στο σημείο αυτό ο σ. Σιάντος προσθέτει τα εξής :
«Κατά τα γεγονότα του Δεκέμβρη καμιά εκτέλεση δεν έγινε από κομμουνιστές. Ο κόσμος, που είχε υποστεί τα πάνδεινα από τους προδότες τον καιρό της κατοχής, ο κόσμος που είδε ότι μετά την απελευθέρωση κανείς προδότης δε τιμωρήθηκε, ήταν μοιραίο να εκτραπεί από ένα αυθόρμητο ξέσπασμα αγανάκτησης σε πράξεις αυτοδικίας με αποτέλεσμα να χαθούν και αθώοι. Στα χέρια μας είχαμε τον Παπαδήμα, την κυρία Μεταξά και πολλούς «εκλεκτούς» προδότες ! Αν ήταν γραμμή μας να τους εκτελέσουμε θα το είχαμε κάνει».
ΑΦΕΛΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ
-
Πως συμβαίνει, ενώ οι Γερμανοί εκτελούσαν όλους τους κομμουνιστές που έπιαναν στην Ελλάδα, να μην εκτελέσουν εσάς στο Νταχάου; (την ερώτηση αυτή την έκανε συντάκτης του «Ελληνικού Αίματος» με τη δήλωση, ότι η διεύθυνση της εφημερίδας του τον διέταξε να την υποβάλει).
-
Μα από το Νταχάου δεν γλύτωσα μόνο εγώ. Γλίτωσαν ο Μπλουμ, ο Σούσνιγκ ακόμη και στελέχη του γερμανικού κομμουνιστικού κόμματος. Και σωθήκαμε γιατί και κει αγωνιζόμαστε αδιάκοπα. Και είμαστε οργανωμένοι. Πόσο καλή ήταν η οργάνωσή μας το δείχνει και το γεγονός ότι όταν στις 6 Ιουνίου 1944 άρχισε η συμμαχική απόβαση στη Γερμανία, εμείς το μάθαμε μισή μόλις ώρα μετά την επίσημη αναγγελία από το στρατηγείο του στρατηγού Αϊζενχάουερ. Επαλεύαμε στο Νταχάου....Αν όμως ήξερα, ότι το «Ελληνικό Αίμα» θα μου έθετε τέτοιο ερώτημα θα είχα ζητήσει από τους Γερμανούς να με εκτελέσουν ... (Γενική θυμηδία). Θέλω πάντως να προσθέσω, ότι οι χιτλερικοί ακόμη και τις τελευταίες μέρες εκτελέσανε στο Νταχάου εξ ακόμα χιλιάδες κρατούμενους.
-
Ξέρετε ότι υπάρχουν ακόμη 7.000 όμηροι κρατούμενοι από τον ΕΛΑΣ;
-
Πρώτα – πρώτα οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι ο ΕΛΑΣ έχει διαλυθεί. Και να τονίσω, ότι οι φήμες που διαδίδει ο αντιδραστικός Τύπος, πως τάχα ο ΕΛΑΣ ανασυγκροτείται είναι κακοήθης συκοφαντία. Η συκοφαντία αυτή πρόκειται να αποτελέσει μια από τις προφάσεις για το ετοιμαζόμενο μοναρχικό πραξικόπημα και για την καταγγελία από μέρους της Δεξιάς της συμφωνίας της Βάρκιζας. Για μας όμως η συμφωνία αυτή παραμένει βάση της πολιτικής μας. Τώρα όσο για τους ομήρους, είναι εδώ άλλοι σύντροφοι και συναγωνιστές που ξέρουν καλύτερα το ζήτημα.
Πράγματι ο σ. Λούλης δίνει τις ακόλουθες εξηγήσεις: «Το υπουργείο των Εσωτερικών επί μήνες ολόκληρους δημοσίευε ανακοίνωση να υποβάλουν οι συγγενείς αγνοουμένων τα στοιχεία τους στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου. Τελικά για 740 αγνοούμενους ζητήθηκαν πληροφορίες και όχι για 7000. Αλλά και από αυτούς πολλοί βρέθηκαν στην Ελ Ντάμπα όπως π.χ. συνέβη με τον ανώτερο υπάλληλο του υπουργείου Πρόνοιας Αλτηγό.
Μετά την εξήγηση αυτή του συναγ. Λούλη ο σ. Ζαχαριάδης συνέχισε και είπε:
-
Βεβαίως υπάρχει ζήτημα ομήρων, αλλά πρόκειται για τις χιλιάδες αντιφασίστες στρατιώτες και πολίτες που βρίσκονται ακόμα στα διάφορα στρατόπεδα της Αφρικής.
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ
-
Πως εξηγείτε, ότι η Σοβ. Ένωση δεν έχει στείλει πρεσβευτή στην Αθήνα;
-
Το πράγμα δεν είναι περίεργο, όταν στην Ελλάδα με την ανοχή της κυβέρνησης συνεχίζονται οι αντεθνικές και αντισοβιετικές προκλήσεις. Όταν σχίζονται οι σοβιετικές σημαίες και οι φωτογραφίες του στρατάρχη Στάλιν, όταν οι μοναρχικοί μπράβοι φωνάζουν στους δρόμους «Σόφια – Μόσχα !». Πρέπει ν' αλλάξει η πολιτική της δίκης μας Κυβέρνησης απέναντι στη Σοβιετική Ένωση για ν' αλλάξει και η πολιτική των Σοβιέτ απέναντί μας.
-
Οι εφημερίδες της δεξιάς γράφουν, ότι στη Σοβιετική Ένωση επικρατεί καθεστώς Δικτατορίας.
-
Αν στη Σοβιετική Ένωση επικρατεί Δικτατορία ή Δημοκρατία τόδειξε ο αγώνας του σοβιετικού λαού. Οι Γερμανοί είχαν καταλάβει τη μισή Ρωσία και εκτός από μερικούς ελάχιστους κοζάκους, δεν μπόρεσαν να προσεταιρισθούν κανένα. Γιατί ο Σοβιετικός λαός είχε ηγεσία που βγήκε μέσα από τα σπλάχνα του, γιατί η ηγεσία στη Σοβιετική Ένωση δεν είναι Δικτατορία. Αν οι λαοί της Ε.Σ.Σ.Δ. δεν ήσαν ελεύθεροι, αν η Ε.Σ.Σ.Δ. δεν ήταν πραγματική Δημοκρατία, δεν θα μπορούσε να τσακίσει τον κατακτητή. Στο Νταχάου οι Γερμανοί εκτελέσανε πέντε χιλιάδες Ρώσους. Όταν τους πήγαιναν για εκτέλεση, όλοι χωρίς εξαίρεση φώναζαν: «Ζήτω η Σοβιετική Ένωση! Ζήτω ο Στάλιν!». Τέτοιος άφθαστος σε ηρωϊσμό αγώνας δε γίνεται με Δικτατορία, ούτε με τρομοκρατία.
Η «ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ» ΤΟΥ ΚΚΕ
-
Οι εφημερίδες «Βήμα» και «Νέα» έγραφαν, ότι το Κ.Κ.Ε. απομονώθηκε από τον ελληνικό λαό.
-
Οι εφημερίδες του συγκροτήματος δεν είναι περίεργο ότι τα γράφουν αυτά. Αλλά οι εκλογές θα δείξουν αν το Κ.Κ.Ε. έχει απομονωθεί ή όχι.
-
Ο κ. Ήντεν εδήλωσε στη Βουλή, ότι τον τελευταίο καιρό η εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώθηκε.
-
Σας παραπέμπω στην είδηση για το διάβημα των δημοκρατικών ηγετών που θα γίνει την Κυριακή στον κ. Πρωθυπουργό, για να διαμαρτυρηθούν για την τρομοκρατία της δεξιάς σ' όλη την Ελλάδα.
ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
-
Υπάρχει επιστολή σας χρονολογούμενη από τον Ιανουάριο του 1941 με την οποία καλούσατε τον λαό να σταματήσει τον αγώνα στην Αλβανία γιατί ο πόλεμος είχε μετατραπεί σε ιμπεριαλιστικό;
-
Τέτοια επιστολή ούτε γράφτηκε ποτέ από μένα, ούτε δημοσιεύτηκε. Εγώ έγραψα μόνο το γράμμα της 2/11/40. Και δεν το απηύθυνα προς το Μανιαδάκη, αλλά προς τον ελληνικό λαό.
ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ
-
Ποια είναι η γνώμη σας για την ύψωση της λίρας;
-
Η οικονομική ανασυγκρότηση δε γίνεται με γιατροσόφια. Και νέα τυχόν σταθεροποίηση, δεν πρόκειται να σταθεί, αν δε στηρίζεται στη δουλειά των χωρικών και των εργατών και γενικά στη παραγωγή. Το ίδιο θα συμβεί αν πάρουμε δάνειο. Θα το έχουμε εξαντλήσει σε λίγο καιρό και θα βρεθούμε πάλι στην ίδια κατάσταση. Μόνο στην παραγωγή, στην εργασία όλου του λαού μπορεί να στηριχτεί το νόμισμα.
Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ
-
Η «Ελεύθερη Ελλάδα» γράφει, ότι πρέπει στις εθνικές διεκδικήσεις να περιληφθεί και η ανατολική Θράκη.
-
Αν ο Δημοκρατικός κόσμος προβάλλει κι' αυτή τη διεκδίκηση, το Κ.Κ.Ε. θα υποταχθεί στη γνώμη της πλειοψηφίας, διατηρώντας τις επιφυλάξεις του.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ
Σ' ερώτηση δημοσιογράφου, αν το Κ.Κ.Ε. θα δεχόταν να πάρει μέρος σε αντιπροσωπευτική Κυβέρνηση ο σ. Ζαχαριάδης απάντησε:
-
Θα μπούμε σε αντιπροσωπευτική Κυβέρνηση που θάχει για πρόγραμμά της τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών μέσα σε τρεις ή τέσσερις το πολύ μήνες. Δεχόμαστε ν' αντιπροσωπευθούμε ακόμη και με ένα και με μισό υπουργό. Νομίζουμε, ότι πρέπει να γίνουν εκλογές Συντακτικής που θα λύσουν ταυτόχρονα και το πολιτειακό και το κυβερνητικό ζήτημα. Αν ήθελε προταχθεί το Δημοψήφισμα, τότε θα λυνόταν μεν το Πολιτειακό, θα έμενε όμως άλυτο το κυβερνητικό. Και θα εξακολουθούσε η σημερινή κατάσταση. Δεν αποκλείεται όμως μετά τη Συντακτική, αν κριθεί απαραίτητο, να γίνει σε συντομότατο χρονικό διάστημα και Δημοψήφισμα.
-
Ποια θάναι η στάση σας, αν ο λαός εκφραστεί υπέρ της Βασιλείας;
-
Θα σεβαστούμε τη λαϊκή θέληση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου